latinica  ћирилица
03/10/2022 |  13:21 | Autor: RTS

Vučić: Srbija će do kraja godine značajno uskladiti viznu politiku s EU

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je zahvalan mađarskom premijeru Viktoru Orbanu na tome što uvijek ima dovoljno hrabrosti, snage i volje da pokrene važna regionalna pitanja.
Vučić, Orban i Nehamer (Foto: instagram.com/buducnostsrbijeav) -
Vučić, Orban i Nehamer (Foto: instagram.com/buducnostsrbijeav)

- Razgovarali smo o svim važnim i teškim poitanjim sa kojima se suočavamo. I energetika i finansijska situacija. Svi smo pritisnuti i biće teško premostiti i jesen i zimu i proljeće. Plašim se da će biti još teža sljedeća zima - naveo je Vučić.

Napominje da Srbija ponovo ima rast dolazaka sirijskih, pakistanskih, avganistanskih izbjeglica.

- Na današnji dan imamo registrovano oko 17.600 iz Rusije i Ukrajine zajedno. To je sve ne mali teret za jednu relativno malu zemlju - napominje predsjednik Srbije.

Ističe da će Srbija do kraja godine značajno uskladiti svoju viznu politiku s viznom politikom EU, tako da Srbija "neće moći da se koristi kao ulazna zemlja za ilegalne migracije".

- Ljudi u Beogradu ne znaju sa kakvim se naša policija suočava, ali znaju u Kanjiži, Vranju i Preševu. Odlučili smo da pomognemo zajedničkim radom i Austriji i Mađarskoj. Sporazum ćemo ovjeriti u Beogradu, napravićemo akcioni plan i kako da zaštitimo i druge dijelove Evrope. Srbija će biti odgovorna i ozbiljna i to ćemo uspjeti da učinimo - navodi Vučić.

Dobro su, dodaje, razumjeli jedni druge.

- Kada pričate o rezervama gasa, ako nam zafali za nekoliko dana uzećemo od nekoga, a ako nekom zafali za nekoliko dana daćemo mi. Biće problema i sa hranom - napominje Vučić.