latinica  ћирилица
03/10/2022 |  16:07 | Autor: TANЈUG

Preminula glumica koja je odbila Oskara u Brandovo ime

Američka glumica i indijanska aktivistkinja Sašin Litlfeder, poznata po tome što je u ime Marlona Branda odbila primanje nagrade Oskar, preminula je u 75. godini, saopštila je Američka filmska akademija.
Sačin Litlfeder (Foto: Wikimedia Commons) -
Sačin Litlfeder (Foto: Wikimedia Commons)

Litlfeder je dijagnostifikovan metastazirani rak dojke 2021. godine, a nedavno je na svečanosti njoj u čast izjavila da se ne boji smrti i da "uskoro prelazi u svet duhova".

Na dodjeli Oskara 1973. godine glumica je u ime Branda odbila nagradu koju je on dobio za ulogu mafijaške glave porodice don Vita Korleonea ostvarenu u filmu "Kum" reditelja Frensisa Forda Kopole, održavši u njegovo ime govor u kome se protestvuje zbog načina na koji je Holivud prikazivao Indijance.

Litlfeder su tada mnogi u gledalištu izviždali smatrajući da to nije prilika da se drže politički govori. Američka filmska akademija se ove godine konačno izvinila zbog postupka prema glumici, na šta je ona pozitivno odgovorila.

- San mi se ostvario. Istinski ohrabruje koliko se toga promijenilo od kada nisam prihvatila Akademijinu nagradu prije 50 godina - rekla je tada Litlfeder.