latinica  ћирилица
03/10/2022 |  19:12 ⇒ 20:05 | Autor: RTRS

Istorijski poraz Bakira Izetbegovića (VIDEO)

Istorijski poraz Bakira Izetbegovića, ponovni ulazak Željka Komšića kao hrvatskog člana u Predsjedništvo BiH glavne su karakteristike opštih izbora u Federaciji. Hrvati nezadovoljni, očekuju da Kristijan Šmit poništi izbor Komšića.
Glasanje - Foto: RTRS
GlasanjeFoto: RTRS

U SDA i pored poraza njihovog lidera zadovoljni jer su pojedinačno najjača stranka iz Federacije u bh parlamentu. Ostaje činjenica da je aktuelna federalna vlada izabrana nakon izbora 2014. i pitanje je hoće li izmjene Izbornog zakona koje je Šmit nametnuo u izbornoj noći, deblokirati taj entitet ili ga odvesti u dublju političku krizu.

Tektonske promjene u Federaciji. Izborom Denisa Bećirovića, zajedničkog kandidata više stranaka, bošnjački birači poslali su poruku da im je dosta Bakira Izetbegovića i SDA. Poraz u utrci za člana Predsjedništva ugrozio mu je lidersko mjesto u stranci. Krivce traži u stranim ambasadama.

- Kako očekivati da pobjedite 11 udruženih stranaka uz koje su, nije tajna stale i neke ambasade. Tu sam na dispoziciji ljudima u mojoj stranci pa neka o tome analiziraju - naglasio je Bakir Izetbegović, kandidat SDA za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.



Bošnjaci su se okrenuli heterogenoj koaliciji tzv građanskih, regionalnih i stranaka centra s bošnjačkim predznakom. I izabrali su navodno socijaldemokratu čiji raniji rigidni stavovi prema Srbiji, Republici Srpskoj graniče sa radikalizmom.

- Želim uputiti jednu poruku EU, prvi put od kako postoje višestranački izbora izabran je član Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda koji je socijaldemokrata - rekao je Denis Bećirović, novoizabrani bošnjački član Predsjedništva BiH.

Četvrti put Hrvati u BiH moraće da progutaju gorku pilulu zvanu Željko Komšić. Glasovima Bošnjaka a to je moguće jer ih je u Federaciji pet puta više nego Hrvata, Komšić će ponovo u Predsjedništvo.

- Tradicionalni glasači HDZ nisu glasali za kandidata HDZ, na primjer rezuzltat u Livnu je vrlo interesantan kada govorimo o broju glasova za gospodina Bećirovića i gospođu Krištu onda mogu da kažem dobro došli u građansku državu. HDZ je izgubio svaki argument da bilo kome prigovara na račun legitimiteta - poručio je Željko Komšić, kandidat DF/GS za hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

Borjana Krišto, kandidat HDZ-a BiH za hrvatskog člana Predsjedništva, naglasila je da se u izbornu utrku ušlo sa istim pravilima prema kojima bošnjački narod može izabrati odnosno uzurpirati poziciju hrvatskog člana Predsjedništva.

- Mogu reći da se osjećam kao pobjednica hrvatskog naroda a ako rezultati budu drugačiji, najveći gubitnik je BiH - kaže Krišto.

Osjećaj nepravde preovladava u hrvatskoj javnosti u BiH, uvjereni su a podaci CIK to potvrđuju da je Komšić izabran glasovima Bošnjaka. Primjera radi u Srebreniku gdje Hrvata praktično i nema dobio je blizu 3.000 glasova a Krišto ni glas. Dok se u Širokom Brijegu za kandidata HDZ-a opredjelilo uvjerljivih 13.077 a za Komšić tek 52 glasača.

- Hrvati su masovno izašli na izbore i plebiscitarno podržali gospođu Krišto. Činjenica da će Komšić i dalje sjediti u Predsjedništvu samo govori koliko je problematičan politički sistemu u BiH i pokazuje ko popdriva ovu zemlju - naglasio je Јurica Gudelj, novinar portal Dnevnik.

Iz Federacije se bira 28 poslanika za Predstavnički dom PS BiH, prema preliminarnim rezultatima CIK najviše glasova osvojile su SDA i HDZ-a BiH. Cenzus od 3 odsto prešli su SDP BiH, koalicija DF/GS, Narod i pravda, NES, Naša Stranka i HDZ 1990 i po trenutnom stanju imaće poslanike.