latinica  ћирилица
03/10/2022 |  19:21 ⇒ 19:22 | Autor: sputniknews.com

Predsjednik Bugarske odbio da potpiše deklaraciju o članstvu Ukrajine u NATO

Predsjednik Bugarske Rumen Radev je odbio da potpiše cjelokupan tekst deklaracije devet zemalja Istočne Evrope zbog člana u kome se daje podrška ulasku Ukrajine u NATO, saopštila je pres služba bugarskog predsjednika.
Rumen Radev (Foto: EPA-EFE/ZIPI) -
Rumen Radev (Foto: EPA-EFE/ZIPI)

Dokument su 2. oktobra potpisali predsjednici Rumunije, Češke, Estonije, Letonije, Litvanije, Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Slovačke i Poljske.

- Rumen Radev nije saglasan sa cjelokupnim tekstom deklaracije, koji su usvojile neke zemlje Istočne Evrope na temu članstva Ukrajine u NATO. Predsjednik podržava druge pozicije koje se nalaze u dokumentu - navodi se u izjavi koju je objavila agencija BTA.

Iako je Bugarska potpisala deklaraciju o budućm članstvu Ukrajine na NATO samitu u Bukureštu 2008. godine, to se tada dešavalo u sasvim drugačijoj bezbjednosnoj situaciji.

Radev smatra da odluku o članstvu Ukrajine u NATO treba usvojiti tek nakon što Rusija i Ukrajina, kao strane u sukobu, razrade, prihvate i realizuju jasne parametre mirnog rješenja.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je ranije izjavio da Ukrajina podnosi zahtjev za ubrzano pridruživanje NATO-u. Postupak prihvatanja Ukrajine u NATO je preuranjen, izjavio je kasnije pomoćnik predsjednika SAD za nacionalnu bezjbednost DŽejk Salivan.

Generalni sekretar NATO-a Јens Stoltenberg je, komentarišući izjavu Zelenskog, priznao je nepromjenljiv stav Alijanse o pravu svake zemlje da odredi svoj put i politiku “otvorenih vrata“. On je naglasio da će se NATO potruditi da pruži pomoć Kijevu da se zaštiti.