latinica  ћирилица
03/10/2022 |  20:12 | Autor: TANЈUG

Bolsonaro nadmašio očekivanja na izborima

Predsjednik Brazila, desničar, Žair Bolsonaro u velikoj mjeri nadmašio je očekivanja na brazilskim predsjedničkim izborima, iako su brojne ankete predviđale da je bivši ljevičarski predsjednik Luiz Injasio Lula da Silva daleko ispred njega.
Žair Bolsonaro (Foto: EPA-EFE/ANDRE COELHO) -
Žair Bolsonaro (Foto: EPA-EFE/ANDRE COELHO)

Bolsonaro je, međutim, osvojio samo pet odsto glasova manje od svog glavnog rivala Da Silve, tako da će se njih dvojica suočiti u drugom krugu izbora 30. oktobra sa visokim ulozima, prenio je AP.

Da Silva je osvojio gotovo većinu glasova - 48,4 odsto, dok je Bolsonaro dobio podršku 43,3 odsto glasača, saopšteno je ranije iz brazilske izborne komisije na osnovu gotovo 100 odsto obrađenog glasačkog materijala.

Ostalih devet kandidata je podijelilo ostatak glasova.

- Razumijem da postoji želja stanovništva za promjenama, ali neke promjene mogu biti i na gore - rekao je Bolsonaro novinarima nakon objavljivanja rezultata.

On je više puta tvrdio, ne iznoseći dokaze, da su elektronske glasačke mašine u zemlji pogodne za prevaru, ali nije osporio rezultat.

Razlika između Bolsonara i Da Silve u prvom krugu iznosi 6,1 milion glasova.

Istovremeno, Bolsonarova desničarska Liberalna partija (PL) osvojila je 99 mjesta u Donjem domu brazilskog parlamenta koji ima 513 poslanika, u odnosu na 77 koliko je ranije imala, a desničarske stranke, njegove saveznice, sada kontrolišu polovinu tog doma, prenio je Rojters.

Da Silvina Radnička partija osvojila je još 10 mjesta u donjem domu Kongresa, gdje je i dalje druga po veličini stranka sa 68 predstavnika.

Ako Lula Da Silva bude izabran u drugom krugu izbora za novog predsjednika zemlje, suočiće se sa poteškoćama oko usvajanja zakona u konzervativnijem Kongresu, dodaje Asošiejted pres.