latinica  ћирилица
03/10/2022 |  20:17 | Autor: SRNA

Vučić: Nećemo dozvoliti pritisak - pozicija Srbije čista kao suza

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je večeras u Budimpešti da je pozicija Srbije u vezi sa ratom u Ukrajini i poštovanju međunarodnog prava čista kao suza i formalno, i materijalno, i pravno.
Aleksandar Vučić - Foto: RTRS
Aleksandar VučićFoto: RTRS

Vučić je naglasio da po tom pitanju Srbiji nema šta da kaže ni Ukrajina, niti bilo ko drugi.

Reagujući na izjavu ambasadora Ukrajine u Srbiji Volodimira Tolkača da Kosovo i Ukrajina ne mogu da se porede, Vučić je istakao da Srbija nikada ništa nije uradila protiv Ukrajine, da ne priznaje i ne prihvata rezultate referenduma, niti je prihvatila cijepanje teritorije te zemlje, dok se, kako je rekao, ne sjeća da se Ukrajina 1999. godine "pretrgla" u slanju pomoći ili da su prekidali letove iz Kijeva, do Rima, Beča ili do zemalja koje su učestvovale u napadu na SRЈ.

On je naglasio da postoji bezbroj tumačenja, a da su činjenice jedino što ne može da se izbriše.

- Neka mi neko objasni u skladu sa kojim je međunarodnim pravnim aktom izvršena agresija na Srbiju, u skladu sa kojom odlukom Saveta bezbednosti UN se to dogodilo i u skladu sa čijom i kojom odlukom imate pravo da ne priznajete rezoluciju 1244 koja je sastavni dio poretka UN kao i povelje UN i koju mi poštujemo i zato čuvamo teritorijalni integritet Ukrajine - rekao je Vučić.