latinica  ћирилица
03/10/2022 |  20:23 ⇒ 04/10/2022 | 08:12 | Autor: RTRS

Dodik: Vjerujem da ćemo izvanredan izborni rezultat čak i popraviti (VIDEO)

SNSD je postigao zavidne rezultate na Opštim izborima, ali to nisu konačni rezultati i nadamo se da ćemo te brojke i povećati, rekao je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik u našoj emisiji Specijal.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

- Podaci CIK-a se podudaraju da našim podacima i zasnivaju se na zapisnicima sa glasačkih mjesta koji su potpisani. Mi smo se opredijelili da objavljujemo samo one zapisnike koji su popunjeni - istakao je Dodik.

Kaže da je CIK naredio da se prvo broje glasovi za Parlamentarnu skupštinu BiH, a tek onda za predsjednika Srpske.

- Tako da su rezultati kasnili, a bilo je i nevažećih listića. Na kraju, to je bio trenutak kada smo proglasili pobjedu na izborima - istakao je Dodik.

Naglasio je da izbori nisu zabava, već obaveza.

- Mi nismo oni koji se šale. Održali smo 137 mitinga, preko 270.000 ljudi bilo je na njima. Naša kampanja je bila pozitivna, nije bila usmjerena na trač. S druge strane jedini program opozicije bila je mržnja prema Miloradu Dodiku. A izbori se ne dobijaju mržnjom, već ozbiljnim radom - poručio je Dodik.

Istakao je da je Banjaluka najveći grad, koji voli, ali kaže on, nije dovoljno pobijediti samo u Banjaluci da bi bili ukupni pobjednici izbora.

- Možda smo i mi sami krivi jer nismo dovoljno na pravi način predočili naš program - rekao je on i dodao da poštuje pravo građana na njihov izbor.

- Odmah nakon izbora se vidio raskol u opoziciji jer su samo pratili svoje kandidate. Ipak, Šarović je bio korektan nakon izbora i čestitao Cvijanovićevoj - kaže Dodik.

Smatra da je ovo velika pobjeda SNSD-a, i da je to dobro za Republiku Srpsku, i regionalno i globalno.

- Ta politika nas drži na geopolitičkoj karti svijeta, jer velike sile svakih šest mjeseci vode razgovore o BiH - poručio je on.

Naglasio je da je za Republiku Srpsku najvažnije mjesto predsjednika Srpske, uz uvažavanje svih ostalih funkcija.

- Tako sam se ponašao i u Sarajevu. Član Predsjedništva BiH je kadar iz Republike Srpske, i to je samo jedna u nizu funkcija. BiH ne bira ni jedan svoj organ, svi ti organi se sastavljaju iz Republike Srpske i Federacije BiH. Isto tako i Savjet ministara. BiH ga ne bira - kaže Dodik. 

      View this post on Instagram

A post shared by Željka Cvijanović (@zeljka.cvijanovic)

Mi zastupamo politiku Republike Srpske, kaže on, a ne BiH.

- Formiraćemo Vladu vrlo brzo, jer zajedno sa koalicionim partnerima imamo preko 60 odsto glasova. Razumijem vrijeme koje dolazi, i potrebno je da se okupimo svi - istakao je Dodik.

Poručio je da nije slabost SNSD-a ako želi jedinstvo, kako to opozicija tumači, jer evo, sada su pobjednici.

- U SDS-u ima veoma korektnih ljudi. Mi nemamo ništa protiv patriotskog SDS-a, ali imamo protiv onih koji su gledali samo svoje lično pozicioniranje - istakao je Dodik.

Dodik kaže da razumije vrijeme koje dolazi, i zbog toga kaže on, razumije i koliko nam je potrebno jedinstvo, kao i da  očekuje i od drugih da to razumiju.

- Najvažnije je da sačuvamo mir. U razgovoru sa određeni zemljama želimo da budemo dio energetske solidarnosti. Ako ste sa nekim državama, ponudićete im neki višak struje koji imamo, a oni će ponuditi nešto šta nama nedostaje. Riječ je o regionalnoj priči - istakao je on.

Dodao je da Srpska vodi odgovornu politiku.

- Uvjeren sam da će samo one države, a Srpsku tako doživljavam, koje imaju stabilnu političku vladu, prevladati ova teška vremena, i to mnogo lakše nego neki drugi - kaže Dodik.

Cijeli Specijal pogledajte ovdje: