latinica  ћирилица
03/10/2022 |  21:22 | Autor: RTS

Savjet bezbjednosti UN o KiM 18. oktobra

Sjednica Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, na kojoj će se razmatrati redovan šestomjesečni izvještaj generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o situaciji na Kosovu i Metohiji, biće održana 18. oktobra, objavljeno je na sajtu SB UN.
Savjet bezbjednosti (Foto: ilustracija/EPA-EFE/Peter Foley) -
Savjet bezbjednosti (Foto: ilustracija/EPA-EFE/Peter Foley)

Prethodna sjednica održana je 20. aprila i na njoj je Srbiju predstavljao ministar spoljnih poslova Nikola Selaković.

Na toj sjednici Selaković je istakao da je situacija u južnoj srpskoj pokrajini daleko od normalne i stabilne i da Srbi i drugi nealbanci žive u stanju straha i neizvjesnosti, kao i da je prisustvo Unmika u nesmanjenom kapacitetu ključno za stabilnost i mir.

Dodao je i da pravosuđe na KiM postupa po tajnim optužnicama, suprotno svim međunarodnim standardima, te da danas, ukoliko ste Srbin, "možete biti osuđeni na višegodišnju kaznu zatvora na bazi neprovjerenih ili kontradiktornih izjava svjedoka".

Rekao je da u Prištini ne postoji politička volja za konstruktivnim rješavanjem problema i da odbijanjem da se formira dogovorena Zajednica srpskih opština, kosovske vlasti podstiču odlazak Srba i drugih nealbanaca.

Ministarka spoljnih poslova privremenih institucija u Prištini Donika Gervala Švarc optužila je tada Srbiju i Rusiju da predstavljaju najveću prijetnju miru u regionu.