latinica  ћирилица
04/10/2022 |  08:06 | Autor: SRNA

Fronteks o migrantima: Zapadnobalkanska ruta i dalje najaktivnija

Zapadnobalkanska ruta i dalje je najaktivniji smjer za migrante s Bliskog istoka i Azije koji žele da dođu do zemalja EU, navedeno je iz Agencije za evropsku graničnu i obalnu stražu.
Migranti (Foto: Tanjug) -
Migranti (Foto: Tanjug)

Na zapadnobalkanskoj ruti najviše je registrovano migranata iz Sirije, Avganistana i Turske, a sve više se među njima mogu naći i državljani Albanije.

Prema podacima Fronteksa, od januara do kraja avgusta preko zapadnobalkanske rute u EU je registrovan 86.581 migrant ili 190 odsto više nego lani u istom periodu. Najviše ih je krenulo prema Evropi upravo preko zapadnog Balkana.

Podaci Fronteksa govore da u Evropu najviše migranata pristiže iz Sirije, a nakon nje iz Avganistana i Pakistana. Potom slijede Turska, Alžir i Egipat, zatim Iran, Irak i Indija, a onda Nigerija te Demokratska Republika Kongo.

U Fronteksu napominju da u ovu statistiku nisu uključeni migranti iz Ukrajine, kojih je, kako su istakli, u EU od početka rata ušlo 8,8 miliona, ali se, kako je naglašeno, veliki broj već vratio kući, prenose Nezavisne novine.

Nakon zapadnog Balkana, najviše migranata gledano po brojevima je došlo preko centralnog Mediterana, odnosno njih 52.900, što je povećanje od 34 odsto u odnosu na period januar - avgust 2021. godine.

Sljedeća ruta po veličini je istočnomediteranska, preko koje su put Evrope prošla 25.592 migranta, što je, ističu, povećanje od 123 odsto u odnosu na lani.

Značajno manji broj migranata, njih 7.977, ušao je u EU preko zapadnomediteranske rute.