latinica  ћирилица
04/10/2022 |  11:08 ⇒ 12:30 | Autor: sputniknews.com

Lavrov: Zapad mora postati svjestan nove realnosti

Za Rusiju apsolutno nije od principijelnog značaja da li zapadne zemlje priznaju ulazak novih regiona u njen sastav, ali bi bilo ispravnije kada bi one bile svjesne nove realnosti, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.
Sergej Lavrov  (Foto:EPA-EFE/RUSSIAN STATE DUMA PRESS SERVICE HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES) -
Sergej Lavrov (Foto:EPA-EFE/RUSSIAN STATE DUMA PRESS SERVICE HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES)

- Apsolutno nije od principijelnog značaja. Naravno, ispravnije bi bilo kada bi sve zemlje svijeta bile svjesne nove realnosti, koja je bila neizbježna. To potvrđuje ogroman broj pravnih argumenata, uključujući i Povelju Ujedinjenih nacija, u kojoj je utvrđen princip ravnopravnosti i samoopredjeljenja naroda, kao i Deklaraciju Generalne skupštine UN, koja precizno razjašnjava da su svi dužni da poštuju teritorijalnu cjelovitost onih država koje imaju vlade koje priznaju pravo na samoopredjeljenje i predstavljaju cijeli narod koji živi na teritoriji neke zemlje - rekao je Lavrov novinarima.

Prema njegovim rečima, režim aktuelnog predsjednika Ukrajine Vladimira Zelenskog, kao i njegovog prethodnika Petra Porošenka, ne poštuje te kriterijume.

- Sada se realizuje scenario koji je diktiran samim životom i koji se oslanja na slobodnu volju građana - rekao je Lavrov.

Po riječima Lavrova, većina zemalja shvata da je Rusija u pravu.

- Garantujem vam da velika većina zemalja odlično shvata da smo mi u pravu. Nemaju svi hrabrosti, pa ni snage da objektivno govore o tome direktno. Siguran sam da će istina naći svoj put - rekao je šef ruske diplomatije.

On je naglasio da se sada, u slučaju sa referendumima u LNR, DNR, Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti realizuje scenario koji se oslanja na slobodnu volju ljudi.

- Bilo kakvi drugi pokušaji, vještačka eskalacija konfrontacije, vještačka mobilizacija antiruskih snaga, prijetnje i ucjene – sve je to antiistorijsko - rekao je Lavrov.

Savjet Federacije ratifikovao je sporazum o prijemu Donjecke i Luganske Narodne Republike, Hersonske i Zaporoške oblasti u sastav Rusije.