latinica  ћирилица
04/10/2022 |  12:13 ⇒ 12:23 | Autor: SRNA

Obilježen Dan oslobođenja Trebinja u Drugom svjetskom ratu

Polaganjem vijenaca i cvijeća na Spomenik borcima palim u borbi protiv fašizma od 1941. do 1945. godine danas je u Trebinju obilježen 4. oktobar - Dan oslobođenja ovog grada u Drugom svjetskom ratu.
Trebinje - sjećanje - Foto: SRNA
Trebinje - sjećanjeFoto: SRNA

Sa ovog mjesta je poručeno da antifašizam i borba za humaniji i pravedniji svijet ne mogu, niti smiju, imati alternativu, saopšteno je iz Gradske uprave Trebinje.

Predsjednik gradskog SUBNOR-a Rajko Ćapin istakao je da su borci koji su pali u borbi protiv fašizma stvorili slobodu i vjeru u bolje sutra.

On je napomenuo da je Trebinje ponosno na više od 4.500 boraca koji su učestvovali u Narodnooslobodilačkom ratu, od kojih je bilo 12 narodnih heroja i više od 200 nosilaca partizanske spomenice.

- Širom ratišta Јugoslavije život je izgubilo 819 boraca sa područja Trebinja dok su ratni vihor i zločinačka ruka odnijeli 874 života nedužnih građana - rekao je Ćapin.

On je dodao da je neophodno mladim ljudima umjesto govora mržnje, netrpeljivosti, netolerancije i nerazumijevanja svake vrste, ponuditi alternativu.

Nakon dvodnevnih borbi 4. oktobra 1944. godine borci slavnih partizanskih jedinica u okviru Desete hercegovačke i Druge dalmatinske brigade oslobodili su Trebinje.

Cvijeće na spomenik borcima palim u borbi protiv fašizma, položile su delegacije SUBNOR-a, Grada Trebinja, Socijalističke partije, UABNOR-a iz Stoca i Mostara, te potomci i poštovaoci žrtava fašizma.