latinica  ћирилица
04/10/2022 |  12:33 | Autor: SRNA

Vučić: Žiofre ponovio stav Brisela o uvođenju sankcija Rusiji

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Beogradu sa šefom Delegacije EU u Srbiji Emanueleom Žiofreom, koji je ponovio preovlađujući stav Brisela kada je u pitanju usklađivanje spoljne politike Srbije sa agendom EU i uvođenjem sankcija Rusiji.
Aleksandar Vučić (Foto: Tanjug/ Tara Radovanović) -
Aleksandar Vučić (Foto: Tanjug/ Tara Radovanović)

Žiofre je izrazio spremnost za saradnju sa Srbijom u pogledu rješavanja otvorenih pitanja koja su od ključnog značaja za dalji napredak Srbije na putu evrointegracija, saopšteno je iz pres-službe predsjednika Srbije.

Vučić je ponovio zahvalnost Evropskoj komisiji za podršku u izgradnji energetske infrastrukture, što je za Srbiju od izuzetnog značaja, dodavši da je Srbija maksimalno angažovana na projektima diversifikacije energetskih izvora i puteva snabdijevanja.

Na sastanku je bilo riječi o odnosima sa EU, predstojećem Samitu nove inicijative evropske političke zajednice u Pragu, modalitetima jačanja saradnje u oblastima od obostranog interesa, poput energetske bezbjednosti, usklađivanja vizne politike sa EU radi borbe protiv ilegalnih migracija, kao i o saradnji na velikim infrastrukturnim projektima.

Vučić je istakao da Srbija posvećeno radi na realizaciji ciljeva koji su u skladu sa njenom evropskom orijentacijom, poput snažnog ekonomskog napretka i očuvanja mira i stabilnosti u regionu kroz inicijative povezivanja, čime je pokazala da je ozbiljan, odgovoran i pouzdan partner Unije.

U tom kontekstu, sagovornici su razmijenili mišljenja i o predstojećem samitu u Pragu na kojem će se raspravljati o inicijativi za uspostavljanje evropske političke zajednice kao platforme za dijalog postojećih članica EU i onih država koje tome teže.