latinica  ћирилица
04/10/2022 |  13:16 ⇒ 14:36 | Autor: SRNA

FZO Srpske: Do kraja decembra moguća promjena doktora porodične medicine bez navođenja razloga

Građani Republike Srpske imaju mogućnost da od oktobra do kraja decembra promijene svog izabranog doktora porodične medicine, pedijatra ili ginekologa bez navođenja razloga promjene.
Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske - Foto: RTRS
Fond zdravstvenog osiguranja Republike SrpskeFoto: RTRS

Iz republičkog Fonda zdravstvenog osiguranja naveli su da je za promjenu ljekara potrebno samo popuniti odgovarajuće obrasce kod novoizabranog doktora i ovjeriti ih u Fondu.

Građani koji se još nisu registrovali u tim porodične medicine, trebalo bi da to urade do kraja godine.

Iz Fonda podsjećaju da je značajno da se izbor ili promjena doktora izvrši do kraja godine, odnosno prije potpisivanja ugovora između Fonda i domova zdravlja za narednu godinu, jer od broja registrovanih lica zavisi i koliko će koji dom zdravlja dobiti sredstava za zdravstvenu zaštitu koju pružaju građanima.

Kod novoizabranog doktora osiguranici mogu da odlaze na preglede od početka naredne godine, izuzev ako novi doktor radi u istoj zdravstvenoj ustanovi u kojoj je zaposlen i prethodni ljekar i tada nije potrebno čekati narednu godinu.

- Građani mogu da izaberu porodičnog doktora, ginekologa ili pedijatra u onim zdravstvenim ustanovama, javnim i privatnim koje sa Fondom imaju potpisan ugovor - istakli su iz Fonda zdravstvenog osiguranja.

U prošloj godini 28.900 osiguranika promijenilo je porodičnog doktora što je više u odnosu na 2020. godinu, kada je porodičnog doktora promijenilo 26.524 osiguranika.