latinica  ћирилица
04/10/2022 |  15:00 ⇒ 19:21 | Autor: RTRS

Sjećanje na borce Fočanske brigade Vojske Republike Srpske (VIDEO)

U Foči, sjećanje na borce Fočanske brigade Vojske Republike Srpske, koji su prije dvadeset sedam godina poginuli na Treskavici, braneći od neprijatelja kotu Kobiljača.
Pomen u Foči - Foto: RTRS
Pomen u FočiFoto: RTRS

Pomen kod centralnog spomenika na "vječnu stražu" neustrašivih fočanskih boraca poginulih na platou Treskavice. Tijela neustrašivih srpskih boraca, naknadno su razmijenjena, dok još nisu pronađeni posmrtni ostaci Veljka Ivanovića. Dvadeset sedma je godina od kada Ljubinka Ivanović tuguje za sinom Veljkom. Imao je trideset jednu godinu kada je život dao za Republiku Srpsku.

Traga se i za dijelom posmrtnih ostataka poginulog dvadesetsedmogodišnjeg borca Radoja Radovića. Јedan dio je razmijenjen u maju 1996.godine. U Organizaciji porodica poginulih i zarobljnih boraca kažu da su iz Instituta za nestale osobe u junu izlazili na Treskavicu.

- S obzirom na vremenske uslove nisu mogli adekvatno da izvrše proces traženja, pa se nadamo i mi i oni da će nekad u oktobru i  najavom ljepših dana opet moći da izađu na sam teren Kobiljače. U svakom slučaju sad nema stajanja - rekao je Јanko Filipović predsjednik Opštinske organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila Foča.

Na centralnom spomeniku položeni su vijenci i prislužene svijeće.

Sa izložbe fotografije i komemoracije poručeno je da će sjećanje na "vječnu stražu" sa Treskavice trajno ostati u istoriji srpskog naroda.