latinica  ћирилица
04/10/2022 |  16:34 | Autor: sputniknews.com

DŽefri Saks: Kladim se da iza sabotaže Sjevernog toka stoji Amerika

Profesor ekonomije na Univerzitetu Kolumbija DŽefri Saks izjavio je za američku televiziju Blumberg da bi mogao da se kladi da iza sabotaže gasovoda Sjeverni tok stoji Amerika, a možda zajedno SAD i Poljska.
DŽefri Saks (Foto: EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI) -
DŽefri Saks (Foto: EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI)

- Mogao bih da se kladim da je uništenje akcija iza koje stoje SAD, možda i SAD i Poljska - rekao je Saks.

Na pitanje voditelja zbog čega to tvrdi, Saks je naveo postoje dokazi da su američki helikopteri, čija je baza u Gdanjsku, kružili iznad te oblasti u Baltičkom moru.

- Imali smo i prijetnje od SAD ranije ove godine da ćmo na jedan ili drugi način uć u Sjeverni tok. Imali smo i izjavu državnog sekretara Entonija Blinkena vrijednu pažnje. Prošlog petka je na konferenciji za medije rekao da je ovo sjajna prilika. Čudan je to način djelovanja. Izvinite, to je čudan način obraćanja ukoliko ste zabrinuti za međunarodni infrastrukturni objekat od vitalnog značaja - istakao je Saks.

- Znam da je ovo što govorim protiv našeg narativa i da nije dozvoljeno govoriti o ovim stvarima na Zapadu - istakao je Saks.

Curenje gasa na gasovodima Sjeverni tok 1 i 2 zabilježeno je 27. septembra. Seizmografi na danskom ostrvu Bornholm zabilježili su podrhtavanje, a vlasti Danske i Švedske pokrenule su istragu, pošto sumnjaju na sabotažu gasovoda.