latinica  ћирилица
04/10/2022 |  17:37 | Autor: SRNA

Merkelovoj nagrada UN-a za prihvatanje i zaštitu sirijskih izbjeglica

Bivši njemački kancelar Angela Merkel primiće prestižnu nagradu Agencije UN za izbjeglice /UNHCR/ za prihvatanje i zaštitu tražilaca azila usljed rata u Siriji, saopšteno je iz Agencije.
Angela Merkel (Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER) -
Angela Merkel (Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER)

- UNHCR, Agencija UN za izbjeglice, saopštila je danas da će dr Angela Merkel, bivši federalni kancelar Njemačke, dobiti Nansenovu nagradu za rad sa izbeglicama za 2022. godinu - navodi se u saopštenju.

Agencija ističe da je Merkelova pokazala pravo vođstvo, te da je to bilo pozivanje na zajedničku humanost i čvrsto stajanje protiv onih koji su propovijedali strah i diskriminaciju.

- Ona je pokazala šta se može postići kada političari uhvate pravi kurs djelovanja i rade na pronalaženju rješenja za svjetske izazove, umjesto da jednostavno prebacuju odgovornost na druge - izjavio je visoki komesar UN za izbjeglice Filipo Grandi.

Nansenova nagrada za rad sa izbjeglicama je specijalna nagrada kojom se priznaje izuzetan humanitarni rad sa ciljem pružanja pomoći izbjeglicama, raseljenima unutar zemlje i onima koji nemaju državljanstvo nijedne zemlje.

Ceremonija dodjele nagrada održaće se 10. oktobra u Ženevi.