latinica  ћирилица
04/10/2022 |  21:38 ⇒ 21:43 | Autor: RTRS

Predstavljena "Sabrana dela akademika Milorada Ekmečića"

U svečanoj sali Doma Vojske Srbije u Beogradu predstavljen je kapitalni projekat "Sabrana dela akademika Milorada Ekmečića" u izdanju "Pravoslavne reči".
Predstavljena "Sabrana dela akademika Milorada Ekmečića" - Foto: TANЈUG
Predstavljena "Sabrana dela akademika Milorada Ekmečića"Foto: TANЈUG

To je izdanje od 15 knjiga, koje na više od 11.000 stranica sadrži svu pisanu zaostavštinu profesora Ekmečića.

Profesor Ekmečić bio je neumorni naučnik posvećen sudbini svog naroda. Baveći se opštom i nacionalnom istorijom 19. i 20. vijeka, osvjetlio je i neoborivo dokazao istorijske korijene naše nacionalne sudbine, istakao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Dubokom mišlju analizirao je povjesnu faktografiju, a nadmoćnom vizijom jasnije od mnogih kroz prošlost vidio je budućnost. Mnogo prije smrti predvidio je i do detalja opisao događaje poput globalne krize i sunovrat ekonomije - rekao je Vučić.

O Ekmečićevom djelu i radu na promociji govorio je i akademik Vasilije Krestić, koji je napisao predgovor "Sabranih djela".

- Јedna od ključnih tema njegovog naučnog interesovanja bilo je Istočno pitanje, odluke Berlinskog kongresa i politika velikih sila prema Balkanu, kao i osnivanje nacionalnih država na Balkanu. Ekmečić je tokom čitave svoje karijere pokušavao da razmrsi taj teško razmrsivi splet okolnosti koje su činile Istočno pitanje - rekao je Krestić.

Akademik Slavenko Terzić istakao je da se mnogi odgovori o našoj prošlosti nalaze se u Ekmečićevim "Sabranim djelima".

- Profesor Ekmečić je u svojoj ličnosti i djelu spojio najbolje intelektualne tradicije i vrline našeg naroda. Nažalost, dijelio je i tešku sudbinu svog naroda, od prebilovačke golgote 1941. godine do sarajevskog tamnovanja 1992. godine - rekao je Terzić.

Širokog obrazovanja, prostranih znanja, poznavalac više jezika, Ekmečić je bio uvažavan u mnogim inostranim krugovima. Odlikovan je Ordenom časti sa zlatnim zracima Republike Srpske i Ordenom Svetog Save prvog stepena.