latinica  ћирилица
05/10/2022 |  10:34 ⇒ 12:37 | Autor: SRNA

Župljanin: Protesti opozicije mogu ugroziti bezbjednost

Dekan banjalučkog Fakulteta za bezbjednost i zaštitu Slobodan Župljanin smatra da ponašanje opozicije u posljednja dva dana odudara od zakonskih i moralnih normi, te ističe da pozivanje naroda na ulicu neće donijeti nikakav rezultat, ali može ugroziti bezbjednosnu situaciju u Banjaluci i drugim gradovima u Republici Srpskoj.
Slobodan Župljanin - Foto: RTRS
Slobodan ŽupljaninFoto: RTRS

- Neko ko je izgubio na izborima ima pravo da se ljuti i da preispituje sve eventualne nedozvoljene zakonske radnje, ali u zakonom propisanom postupku - izjavio je Župljanin Srni, komentarišući najavljene proteste opozicije.

Župljanin samtra da je opozicija, pozvajući narod na ulicu ispunjava zadatak dobijen od mentora koji su pripremali za opciju da pobijede, ali i da izgube na izborima.

On je podsjetio da su tokom izborne noći Centralna izborna komisija /CIK/ BiH i brojni subjekti saopštili da je dan protekao dobro i da nije bilo značajnijih nepravilnosti.

- Na početku izborne noći u PDP-u proglašavaju izbornu pobjedu Јelene Trivić, a istovremeno najavljuju da će do kraja istrajati i utvrditi sve eventualne nepravilnosti - istakao je Župljanin.

Prema njegovim riječima, u tome nema puno logike, jer ako imate kandidata koji je pobijedio, sve druge aktivnosti su bespredmetne i mogu da se rade tek nakon objavljivanja konačnih rezultata izbora, odonosno pošto CIK BiH sprovede sve aktivnosti u skladu sa zakonom.

Žuljanin je rekao da je moglo doći do određenih nereda tokom izborne noći, kada je i SNSD proglasio pobjedu koja se ispostavila tačnom, da je uslijedio odgovor ove stranke kao što je bio u PDP-u.

- Politika SNSD-a ide za tim da se u zakonski propisanom postupku utvrde sve činjenice i preduzmu sve moguće mjere protiv onih koji su eventualno prekršili bilo kakve norme - naveo je Župljanin.

Predstavnici opozicije najavili su da će danas u Sarajevu predati CIK-u prigovore i zahtjev za ponovno brojanje glasova na svim biračkim mjestima za nivo predsjednika Republike Srpske, a za sutra u Banjaluci protest.