latinica  ћирилица
05/10/2022 |  11:09 ⇒ 13:29 | Autor: SRNA

Tegeltija: Zahtjev PDP-a i SDS-a opasan, a ne samo besmislen

Zahtjev za poništavanje izbora koji podnose PDP i SDS, veoma je opasan, a ne samo bezuman i besmislen, jer je očito da je usmjeren na poništavanje izborne volje građana Republike Srpske, rekao je savjetnik srpskog člana Predsjedništva Milan Tegeltija.
Milan Tegeltija - Foto: RTRS
Milan TegeltijaFoto: RTRS

Tegeltija za Srnu kaže da je žalosno što su Јelena Trivić, Branislav Borenović, PDP i neki funkcioneri SDS-a spremni zarad spašavanja vlastitih pozicija u stranci izazivati opasnu krizu u samoj Republici Srpskoj, delegitimisati izborni proces, te time slabiti pozicije Srpske.

Prema njegovim riječima, čak i kada bi se potpuno izbrisao rezultat iz Doboja i Zvornika, kao da tamo izbori uopšte nisu održani, kandidat SNSD-a za predsjednika Republike Srpske Milorad Dodik i dalje bi imao nedostižnu prednost od oko 15.000 glasova.

- Znači, ne postoji način da bilo koja izborna nepravilnost u ovim izborima, ako ih je i bilo, može uticati na Dodikovu ubjedljivu pobjedu, pa se sav ovaj cirkus opozicije svodi samo na spašavanje vlastitih stranačkih pozicija kroz pokušaj poništavanja i prekrajanja nesumnjive izborne volje građana Republike Srpske - istakao je Tegeltija.

Dodao je nekoliko razloga zbog čega se rukovodstvo PDP odlučilo za vrlo opasno i bezumno postupanje, da pravljenjem krize izvrše pritisak na Centralnu izbornu komisiju /CIK/ BiH kako bi se ponovili izbori za predsjednika Republike Srpske.

- Prvi leži u činjenici da su tokom izborne noći napravili kolosalnu sramotu i sebi i strancima i sada žele da opravdaju taj svoj postupak i nekako zagluše kritike javnosti koje idu do ismijavanja, tako što će fabrikovati izbornu krizu. Drugi razlog je kolosalni poraz koji su doživjeli na svim izbornim nivoima usljed kojeg bi morali snositi stranačku odgovornost - naveo je Tegeltija.

On je dodao da je cilj pribjegavanja takvim bezumnim postupcima da se refokusiranjem javnosti sa te činjenice na navodnu izbornu krađu izvrši spašavanje vlastitih pozicija u stranci.

- Treći razlog je traženje šanse i ispitivanje reakcije javnog mnjenja u pokušaju eventualne `ulične promjene vlasti`, narandžaste revolucije po uzoru na Majdan u Ukrajini - naglasio je Tegeltija.

On konstatuje da je podnošenje žalbi i prigovora u izbornom procesu legitimno i zakonsko pravo svakog izbornog subjekta, da se u svakim izborima svugdje u svijetu, pa tako i u BiH, dešavaju izborne nepravilnosti koje mogu dovesti do ponavljanja izbora na mjestu na kojem su utvrđene.

- Samo podnošenje žalbi i prigovora je redovan proces i tu nema ništa sporno. Izborne nepravilnosti, kada ih i ima, ne mogu da dovedu do ponavljanja kompletnih izbora, sem ukoliko su tolike da utiču na kompletan izborni rezultat, a razlika od 30.000 glasova je tolika da se ne može osporavati sa pojedinačnim biračkim mjestima iz ponekog sela ili učionice - zaključio je Tegeltija.

Predsjednici SDS-a i PDP-a Mirko Šarović i Branislav Borenović najavili su da će danas predati CIK-u BiH zahtjev za ponovno brojanje glasova za nivo predsjednika Republike Srpske.