latinica  ћирилица
05/10/2022 |  11:20 ⇒ 11:22 | Autor: SRNA

Povećan broj migranata i pokušaja krijumčarenja ljudi

Povećan broj migranata i krijumčarenja ljudi sve je više u posljednje vrijeme na sjeveroistoku i sjeverozapadu BiH, o čemu je danas razgovaralo i rukovodstvo Granične policije BiH u Sarajevu.
Granična policija BiH (Foto: Granična policija BiH) -
Granična policija BiH (Foto: Granična policija BiH)

Na sastanku je istaknuto da pripadnici Granične policije BiH gotovo svakodnevno spriječe pokušaje krijumčarenja u zonama odgovornosti terenskih kancelarija Sjeverozapad i Sjeveroistok, ali i drugih terenskih kancelarija, saopšteno je iz ove institucije.

Zaključeno je da Granična policija BiH, uprkos najvećem problemu u borbi protiv migracija, a to je nedostatak ljudstva, očekuje maksimalan angažman u zaštiti granice, profesionalnost u radu, poštovanje zakonskih propisa, te pravovremenu razmjenu informacija na svim nivoima.

Istaknuta je i važnost unapređenja saradnje s ministarstvima unutrašnjih poslova svih susjednih zemalja, posebno putem razmjene obavještajnih podataka i povećanog broj mješovitih patrola u graničnom pojasu.

Na sastanku su definisani planovi i zadaci u borbi protiv nezakonitih migracija u idućem razdoblju.

Radnim sastankom posvećenom stanju i mjerama pri suzbijanju nezakonitih migracija predsjedavao je direktor Granične policije Zoran Galić.