latinica  ћирилица
05/10/2022 |  12:13 ⇒ 12:14 | Autor: SRNA

"Banjalučanke" na horskom takmičenju u Barseloni

Ženski kamerni hor "Banjalučanke" učestvovaće sljedeće sedmice u Barseloni na Međunarodnom horskom takmičenju koji će okupiti više od 30 horova iz 23 zemlje.
Kamerni hor Banjalučanke - Foto: RTRS
Kamerni hor BanjalučankeFoto: RTRS

Pod umjetničkim rukovodstvom kompozitora i dirigenta Mladena Matovića na ovom značajnom međunarodnom takmičenju koje se održava od 12. do 17. oktobra, "Banjalučanke" će nastupiti kao jedini predstavnik Republike Srpske i BiH.

Matović je Srni rekao da će članovi ovog hora dati svoj maksimum, kao i uvijek do sada, te da sa nestrpljenjem očekuju odlazak u Španiju.

- Kao i uvijek do sada, daćemo sve od sebe da opravdamo dosadašnje rezultate i visok rejting našeg hora. Imajući u vidu broj zemalja učesnica i kvalitet prijavljenih ansambala, izuzetna je čast i privilegija biti predstavnik svoga grada i Republike na jednom ovakvom takmičenju - istakao je Matović.

On je napomenuo da je ovo prvo veliko takmičenje na kojem "Banjalučanke" učestvuju nakon "kovid pauze", tako da će većim brojem članova ovo biti debitantski takmičarski nastup.

- Nije nam toliko bitan rezultat, koliko želja da se horovi i horska muzika konačno vrate svojim redovnim aktivnostima i `staroj normalnosti`- rekao je Matović.

U prethodnih deset godina Hor "Banjalučanke" ostvario je najznačajnije rezultate u svojoj istoriji, osvojivši zlatne medalje na takmičenjima u Lincu, Amsterdamu, Veneciji, Malti, Budimpešti, Barseloni, Magdeburgu, Kalamati, dva olimpijska srebra osvojena su na horskim olimpijadama u Kini i SAD.

Najveći uspjeh u istoriji hora predstavlja osvajanje tri uzastopne olimpijske zlatne medalje na Svjetskim horskim Olimpijadama u Rigi, Sočiju i Јužnoafričkoj Republici.

Zahvaljujući ovim rezultatima Ženski kamerni hor "Banjalučanke" uvršten je na rang-listu pedeset najboljih kamernih horova svijeta Svjetske horske asocijacije "Interkultur – Muzika mundi".