latinica  ћирилица
05/10/2022 |  12:13 ⇒ 18:09 | Autor: RTRS

Na ETF-u otvorena računarska laboratorija (VIDEO)

Na banjalučkom Elektrotehničkom fakultetu otvorena je računarska laboratorija.
Računari - Foto: RTRS
RačunariFoto: RTRS

U godini u kojoj ovaj fakultet obilježava veliki jubilej, 60 godina postojanja, ovo je deseta učionica koja je u potpunosti rekonstruisana uz podršku prijateljskih komapnija koje zapošljavaju najveći broj diplomaca.

Na radost studenata fakulteta koji ne samo da nema nezaposlenih diplomaca, već su konkurentni u brojnim svjetskim kompanijama, od danas je na raspolaganju nova računarska laboratorija. Sa 17 računara i softerima najnovije generacije, renovirana je uz podršku kompanije Lanako.

- Zaista je lijepo raditi u novom obnovljenom okruženju, ja završavam fakultet u starim prostorijama fakulteta i divim se novim generacijama jer će oni moći da uče u jednom ovakvom okruženju koje će da ih inspiriše i podstiče da mnogo više rade i stvaraju - navela je Јelena Mačkić, student 4. godine i potpredsjednica Saveza studenata Elektrotehničkog fakulteta u Banjaluci.

- U najbrže rastućoj IKT industriji važno je pratiti trendove. Zato je važna podrška prijatelja fakulteta - komapnija koje zapošljavaju inženjere elektrotehnike.

Od 350 zaposlenih u Lanaku, više od 200 su inženjeri.

- Potrebna jedna sinergija kako privatnog realnog sektora, tako i fakulteta. Realno mi svi zajedno moramo puno prije nego što je taj kadar potreban da ulažemo u njega, kako naše vrijeme tako znanje i novac i samo u toj sinergiji koliko ona bude jaka, toliko će biti dobar i rezultat - rekao je Drahan Ninić, menadžer Sektora za razvoj poslovanja u kompaniji Lanako

Ovo je deseta učionica koja je u potpunosti rekostruisana i opremljena po najnovijim standardima. Koristiće je studenti smjera Računarstvo i informatika za razvoj softvera.

- Radi se o izuzetno vrijednoj donaciji. Znači nije u pitanju samo oprema, pričamo o kompletno renoviranoj laboratoriji koja uključuje i građevinske radove, izmjenjeno je sve sa potpuno novom pratećom opremom - naveo je Zoran Đurić, dekan Elektrotehničkog faklteta Univerziteta u Banjaluci.

Elektrotehnički fakultet 25. novembra obilježava jubilej - 60 godina postojanja. Do tada, svi planirani radovi na adaptaciji i rekonstrukciji laboratorija i učionica biće završeni.