latinica  ћирилица
05/10/2022 |  13:30 ⇒ 13:31 | Autor: RTRS

Nikola Ožegović boravio u Ruskoj Federaciji; Učestvovao u Međunarodnoj školi istorije (FOTO)

Nikola Ožegović, viši asistent na Studijskom programu istorije Filozofskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci, boravio je od 30. septembra do 5. oktobra 2022. na Uralskom federalnom univerzitetu "Boris Nikolajevič Јeljcin" u Јekaterinburgu, gdje je učestvovao u Međunarodnoj školi istorije.
Nikola Ožegović -
Nikola Ožegović

Školu je organizovalo Ministarstvo inostranih poslova Ruske Federacije, u saradnji sa više državnih agencija. U radu škole učestvovalo je oko 150 univerzitetskih nastavnika, saradnika i studenata humanističkih i društvenih nauka iz 38 zemalja.

Ožegović, koji je bio jedini učesnik iz Republike Srpske i sa Univerziteta u Banjaluci, održao je predavanje na ruskom jeziku "SSSR i Vtoraя mirovaя voйna v Юgoslavii (1941–1945)“.

On je razgovarao sa Јulijom Zaparijom, načelnikom Odjeljenja za naučni rad i inovacije, o mogućnostima saradnje koja bi obuhvatila zajedničke projekte iz srpske i ruske istorije.

Prije učešća na Međunarodnoj školi istorije u Јekaterinburgu, Ožegović je proveo mjesec dana na Državnom institutu ruskog jezika "A. S. Puškin" u Moskvi.

Tokom boravka u ruskoj prestonici on se susreo sa akademikom Elenom Guskovom, inostranim članom Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske, Evgenijem Kožokinom, dekanom Fakulteta za međunarodne odnose Ruskog državnog univerziteta humanističkih nauka, Andrejem Edemskim iz Instituta za slovenske studije Ruske akademije nauka, Ignatijem Šestakovim, predstavnikom Ruske pravoslavne crkve, Rojem Medvedevom, piscem i disidentom iz perioda SSSR-a i Sergejom Baburinom, predsjednikom Međunarodnog slovenskog savjeta, nekadašnjim članom Državne dume i bivšim rektorom Ruskog državnog univerziteta ekonomskih nauka.

Nikola Ožegović posjetio je i Fond za javnu diplomatiju "A. M. Gorčakov".

Tokom ove posjete, on je razgovarao sa uglednim ruskim naučnicima i intelektualcima o saradnji na polju istorije, teologije i međunarodnih odnosa, a kontakte i susrete sa njima ostvario je posredovanjem i po preporuci Gorana Latinovića.