latinica  ћирилица
05/10/2022 |  14:30 ⇒ 18:10 | Autor: RTRS

Nastaviti razvijati i unaprijediti obrazovni sistem (VIDEO)

Unaprijediti i nastaviti razvijati obrazovni sistem Republike Srpske, poboljšati materijalni status zaposlenih u oblasti obrazovanja, ovo je rečeno na prvoj konferenciji "Učitelj za bolju budućnost Srpske", koja je organizovana povodom obilježavanja Svjetskog dana učitelja.
Konferencija "Učitelj za bolju budućnost Srpske" - Foto: RTRS
Konferencija "Učitelj za bolju budućnost Srpske"Foto: RTRS

Poslije uloge roditelja za dijete u vaspitnom i obrazovnom procesu, drugo mjesto zauzima učitelj.

Dinamičan,odgovoran ali s druge strane jako lijep poziv. Ovim riječima Božica Gligorić opisuje ulogu učitelja u kojoj je ona punih 13 godina.

- Učitelji ne samo da uče, oni vaspitaju, savjetuju i izvode na put mlade generacije. Učitelj svakom svojoj riječju ,djelom cijelom svojom pojavom vaspitno djeluje na mlade generacije - navela je Božica Gligorić, učitelj u OŠ "Dositel Obradović", Doboj.

Poboljšati materijalni i socijalni status zaposlenih u obrazovanju,jer bi na taj način osigurali prosperitetnu budućnost Republike Srpske,za ovo se zalažu predstavnici Sindikata.

- Moramo voditi računa o mogućem tehnološkom višku, da svakom prosvjetnom radniku, učitelju nađemo posao ne samo kao čas koji je do sad prevladavao u normi nastavnika - istakao je Dragan Gnjatić, predsjednik Sindikata.

- Mi kao ministarstvo na prosvjetne radnike gledamo kao cjelinu jer to i jesu. Sigurna sam da ćemo politikama razvoja obrazovanja u saradnji sa Sindikatom nastaviti unaprjedjivati obratovni sistem - dodala je Natalija Trivić, ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske.

U protekle četiri godine u oblasti visokog obrazovanja i studentskog standarda sedam puta mijenjani su propisi koji se odnose na oblast finansiranja zaposlenih u ovoj oblasti.

- Sada na kraju mandata imamo situaciju da su plate u oblasti visokog obrazovanja povećane u prosjeku za 50 odsto i podsjetiću da je to rađeno u gotovo nemogućim uslovima - rekao je Srđan Rajčević, ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo.

Na Svjetski dan učitelja koji se obilježava svake godine 5. oktobra poručeno je da obrazovanje stub koji gradi dobre ljude i buduće stručnjake.