latinica  ћирилица
05/10/2022 |  14:33 ⇒ 16:58 | Autor: SRNA

Arnautović: Zahtjevi za ponovno brojanje preuranjeni

Predsjednik Centralne izborne komisije BiH Suad Arnautović izjavio je da je bilo kakav zahtjev za otvaranje vreća i ponovno brojanje glasova preuranjen jer, prema Izbornom zakonu BiH, CIK taj proces počinje tek nakon što utvrdi rezultate.
CIK - Foto: RTRS
CIKFoto: RTRS

Arnautović je podsjetio da Izborni zakon predviđa dvije pravne situacije, a prva je utvrđivanje izbornih rezultata, a druga je potvrđivanje izbornih rezultata koji su konačni i koji se objavljuju u Službenom glasniku BiH.

- Sve dok ne utvrdimo izborne rezultate, mi ne možemo govoriti o ovom drugom procesu - istakao je Arnautović za Srnu i poručio da će CIK u svemu postupiti u skladu sa ovlaštenjima koja mu je dao Izborni zakon BiH.

On je naveo da je CIK zaprimio veći broj prigovora na tok izbornog procesa na više biračkih mjesta, a prema sadašnjoj evidenciji, to je oko 1.000 biračkih mjesta u 70 opština i gradova u BiH.

Arnautović je poručio da će svaki zahtjev biti pomno razmotren, računajući najavljenu žalbu opozicije iz Republike Srpske – PDP-a i SDS-a.

Predsjednici SDS-a i PDP-a Mirko Šarović i Branislav Borenović najavili su da će danas predati CIK-u BiH zahtjev za ponovno brojanje glasova za nivo predsjednika Republike Srpske.