latinica  ћирилица
05/10/2022 |  15:55 ⇒ 17:51 | Autor: SRNA

Dodik: Dvostruki aršini kod referenduma u interesu Amerike

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik skrenuo je pažnju na dvostruke aršine kada se radi o referendumima koji služe interesima SAD, kao što je to bio slučaj na Kosovu i Metohiji.
Milorad Dodik - Foto: SRNA
Milorad DodikFoto: SRNA

Dodik je Sputnjik rekao da stanovnici Donjecke i Luganske Narodne Republike, kao i Zaporoške i Hersonske oblasti, imaju pravo na samoopredjeljenje.

- Narodi imaju pravo da održavaju referendume. Koliko ja znam, ruski narod živi na toj teritoriji i ima pravo da odlučuje i donese odluku. Tu odluku jednostavno treba poštovati i ništa više - izjavio je Dodik.

Dodik je podsjetio na dvostruke aršine kod referenduma koji služe interesima SAD, jer takvi referendumi uživaju posebnu podršku njihovih zapadnih saveznika, kao što je to bio slučaj sa Kosovom i Metohijom.

- Sada je Rusija uradila nešto vrlo važno - vratila je principe Povelje UN i pravo naroda na samoopredjeljenje, što je najviši princip međunarodnog prava - istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, Rusija ne mora da provjerava da li su druge zemlje priznale rezultate ili ne.

Referendumi o pridruživanju pomenutih oblasti Rusiji održani su od 23. do 27. septembra, tokom kojih je stanovništvo većinski podržalo pridruživanje Ruskoj Federaciji.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin i lideri četiri nove oblasti potpisali su relevantne sporazume u petak, 30. septembra.

On je danas potpisao zakone o zvaničnom pridruživanju oblasti Rusiji.