latinica  ћирилица
05/10/2022 |  16:57 ⇒ 16:57 | Autor: SRNA

Dodik: U BiH oslabilo interesovanje za pridruživanje EU

Interesovanje BiH da se pridruži EU značajno je oslabilo nakon što je Ukrajina dobila status kandidata, izjavio je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.
Milorad Dodik - Foto: SRNA
Milorad DodikFoto: SRNA

- Što se tiče spoljne politike, moramo priznati da je naš nekadašnji entuzijazam da se pridružimo EU od prije 30 godina značajno oslabio. EU je poslala BiH poruku koja je više djelovala kao ultimatum Austro-Ugarske Srbiji 1914. godine nego kao nešto konstruktivno. To je dodatno zatvorilo vrata i umanjilo našu težnju da se pridružimo EU. Ali, u određenom formalnom smislu, to /put ka učlanjenju u EU/ ostaje naš stav - rekao je Dodik za TASS.

Prema njegovim riječima, EU je pokazala svoju nedosljednu prirodu kada BiH, nakon 10 do 15 godina nepokolebljive politike, nije dobila kandidatski status, već je on dodijeljen Ukrajini.

- Poslata nam je poruka, koju smo vrlo dobro razumjeli: postoji ad hok politika koja gura njihove interese, a ne integriše region kroz izvršavanje određenih procedura - naglasio je Dodik.

Dodik je ranije izjavio da je i odluka Savjeta Evrope da ne dodijeli BiH status kandidata za učlanjenje "ogromno razočarenje" za zemlju.

On je naglasio da je popularnost EU značajno opala u BiH u posljednjih nekoliko godina, ali da BiH i dalje nastavlja kretanje svojim evropskim putem.