latinica  ћирилица
05/10/2022 |  18:48 ⇒ 06/10/2022 | 07:20 | Autor: RTRS

Trovanje gljivama u Banjaluci i Doboju (VIDEO)

Trovanje gljivama regitrovano je ovih dana u Banjaluci i Doboju. Četvoro pacijenata je sa blažim simptomima, dok su dva pacijenta na UKC-u. Stručnjaci upozoravaju - gljive da beru samo oni koji ih dobro poznaju.
Gljive (Foto: . EPA-EFE/KIMMO BRANDT) -
Gljive (Foto: . EPA-EFE/KIMMO BRANDT)

Zbog povoljnih meteoroloških prilika šume Srpske prepune su gljiva, među kojima je u ovom periodu najviše otrovnica. Neiskusni berači najčešće jestivu rujnicu ili rudnjaču zamijene sa otrovnom-muharom. To je bio i uzrok trovanja u Doboju.

-U službi hitne pomoći Doboj bilo je više slučajeva trovanja, od kojih jedan teži, gdje su se otrovale majka i kćerka. One su zbrinute u dobojskoj bolnici, a dobili smo informaciju da su sada dobro - rekla je doktorka u Hitnoj pomoći Doboj Zorica Malinović.

Četiri lakša slučaja trovanja gljivama desila su se i u Banjaluci.

Povraćanje, grčevi, dijareja, pospanost, halucinacije - prvi su simptomi trovanja gljivama  koji se jave u roku tri časa od konzumiranja.

Nada Banjac, načelnica Hitne službe Banjaluke, ističe da se pri prvim znacima trovanja preporučuje izazvati povraćanje i isprazniti želudac.

- Za nadraživanje se može popiti i mlaka -slana voda. I odmah se javiti ljekaru. Bitno da se jave, pogotovo, ako se tegobe javljaju nakon šest časova - naglasila je Banjac.

I zato gljive kupujmo od iskusnih berača iako zlatno pravilo za branje ne postoji. Najsmrtonosnije na našim prostorima su pupavke - crvene, zelene i bijele.

Gljivar Roman Ostojić tvrdi da su 99 odsto otrovnih gljiva koje su smrtonosne s donje strane bijele - imaju bijele listiće i bijele stabiljkice.-

Profesor biologije gljiva Svjetlana Lolić ističe da se trenutno aktuealni divlji šampinjoni vrlo često miješaju sa bijelom pupavkom, koja je jedna od tri najsmrtonosnije.

- Samo 20 do 30 grama otrovnih gljiva može dovesti do otkazivanja organa i smrti - pojasnila je Lolićeva.

Inspekcijski organi vrše kontrolu prodaje gljiva na pijacama, a berači, otkupljivači i kupci bi trebalo da dobro poznaju ono što beru, kupuju i jedu.