latinica  ћирилица
05/10/2022 |  19:51 ⇒ 19:56 | Autor: TANЈUG

Otkrića dobitnika Nobela za hemiju pomagaće u liječenju raka (FOTO)

Troje naučnika koji su danas nagrađeni Nobelovom nagradom za hemiju zaslužni su za razvoj načina povezivanja molekula koji se može koristiti za dalje istraživanje ćelija, mapiranje DNK i dizajniranje lijekova koji mogu preciznije da ciljaju ćelije oboljele od raka.
Dobitnici Nobelove nagrade za hemiju 2022. (Foto:  EPA-EFE/Christine Olsson) -
Dobitnici Nobelove nagrade za hemiju 2022. (Foto: EPA-EFE/Christine Olsson)

Amerikanci Kerolin Bertoci i Beri Šarples i danski naučnik Morten Meldal nagrađeni su za svoj rad na klik hemiji i bioortogonalnoj hemiji.

Klik hemija je grana nauke koja se bavi proučavanjem načina povezivanja različitih molekula u jedinstvenu cjelinu, koristi se u istraživanju ćelija i praćenju bioloških procesa, a može se primijeniti i kod lijekova za liječenje raka, prenosi Bi-Bi-Si.

- Nije da svakog dana Danac dobija Nobelovu nagradu - rekao je Meldal (67) Rojtersu, dodajući da je snimao nastavni video kada je dobio vijest i da je veoma ponosan u ime svojih kolega i tima. Meldal je opisao klik-hemiju kao način za izgradnju složenih struktura i njihovo povezivanje kao da su komadi Lego kockica.

Medal i Šarples su radili odvojeno, ali su postavili zajednički temelj za klik hemiju.

Beri Šarples (81) je po drugi put dobio Nobelovu nagradu. Postao je nobelovac 2001. godine, zahvaljujući radu na hilarnim katalizatorima, a sada je peta osoba koja je dva puta dobila ovo prestižno priznanje.

Švedska kraljevska akademija je istakla da su ovi naučnici postigli “revoluciju u povezivanju molekula" navodi Rojters.

Bertoci (55), pionirka u bioortogonalnoj hemiji, osma je žena dobitnica Nobelove nagrade za hemiju, a njena otkrića primjenjivaće se u medicini i farmakoligiji, prije svega u imunoterapiji raka.

Kerolin Bertoci (Foto: EPA-EFE/ANDREW BRODHEAD / STANFORD UNIVERSITY)

- Apsolutno sam zapanjena, sjedim ovdje i jedva mogu da dišem - rekla je Bertoci iz Kalifornije nakon što ju je akademija telefonskim putem kontaktirala da bi joj javila vijest o osvajanju nagrade.

Bertoci radi na Univerzitetu Stanford, Šarples radi u istraživačkom institutu Skrips, oba u Kaliforniji, dok je Meldal zaposlen na Univerzitetu u Kopenhagenu.

Nagrada koju im je dodijelila Kraljevska švedska akademija nauka vrijedna je 10 miliona švedskih kruna (915.072 dolara), prenosi Rojters.

Nobelov komitet je pohvalio rad ovogodišnjih dobitnika kojim će hemija postati efikasnija, dodajući da se uticaj njihovog istraživanja vidi u nauci.