latinica  ћирилица
05/10/2022 |  21:13 | Autor: SRNA

"Orban prototip novog lidera Evrope"

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je premijer Mađarske Viktor Orban prototip novog lidera Evrope koji baštini jasne politike zasnovane na očuvanju tradicionalnih vrijednosti.
Orban - Dodik -
Orban - Dodik

Dodik je istakao da se te politike zasnivaju na očuvanju tradicionalnih vrijednosti, na kojima se razvijala civilizacija.

- To je suverenizam koji podrazumijeva da je vlast koju narod izabere najodgovornija tom narodu, a ne apstraktnoj ideji koju neko sa strane nameće - rekao je Dodik za ATV.

U suprotnom, napomenuo je Dodik, može doći do destabilizacije Evrope i svijeta.

Dodik je zahvalio Orbanu što mu je četitao pobjedu na opštim izborima za predsjednika Republike Srpske.

Govoreći o rezultatima izbora i mogućim koalicijama, Dodik, koji je i lider SNSD-a, napomenuo je da je koncipiranje vlasti na nivou BiH sasvim drugo pitanje u odnosu na koncipiranje vlasti u Srpskoj.

- Tamo možete da imate samo one koji su tamo pobijedili, a HDZ je nesumnjiv pobjednik izbora kod Hrvata. Kod Muslimana imamo dva bloka koja su tu negdje - naveo je Dodik.

On je rekao da je sa predsjednikom HDZ-a Draganom Čovićem razgovarao o tome da zajednički odluče sa kojim od tih blokova mogu imati zajedničku politiku.

Dodik je rekao da mu je cilj da ponovo objedini srpsko jedinstvo na nivou BiH, te da ne bude podjela.

- Vidjećemo da li će to biti na načelnom političkom nivou, uz datu riječ, ili će to biti na institucionalnom nivou, da i oni /opozicija/ dijele sa nama vlast na nivou BiH - rekao je Dodik.

On je istakao da tome Srbi treba da teže, te da je to važnije od svih podjela.

Dodik kaže da je teško predvidjeti naredne poteze SDS-a, s obzirom na to da je lider partije Mirko Šarović poražen na izborima, ali da smatra da ova partija treba da se okrene Republici Srpskoj i zaštiti njenih interesa.

- To je časno i dobro za sve. Јer, u Predsjedništvu ako nema konsenzusa i ako se preglasava srpski član, on može da potegne nacionalni interes i onda Narodna skupština Srpske definitivno donosi odluku - rekao je Dodik.

Govoreći o rezultatu Nebojše Vukanovića, predsjednika Liste za pravdu i red Nebojše Vukanovića, Dodik smatra da Vukanovićeva politika ne daje rezultate, ali da treba poštovati podršku koju je dobio od određenih struktura.

- Samo SNSD će ostati snažan, kompaktan i neće biti podijeljen. Neki naši ljudi će morati da shvate da im je prošlo vrijeme u smislu politike, jer treba da dozvolimo novoj generaciji, koja traži da se iskaže, novi način političke borbe - rekao je Dodik.