latinica  ћирилица
05/10/2022 |  21:29 ⇒ 22:24 | Autor: RTRS

Višković: Realnom sektoru za četiri godine 800 miliona KM (VIDEO)

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je u emisiji Telering da je za četiri godine, ne računajući cijenu struje, realnom sektoru u Srpskoj na ime benefita "ostavljeno" 850 miliona KM, što, kako je naveo, mogu da potvrde i sami predstavnici privrede.
Radovan Višković - Foto: RTRS
Radovan ViškovićFoto: RTRS

- Od toga se 450 miliona KM "prelilo" na povećanje ličnih primanja. Bila ova Vlada ili neka druga, svake godine će realnom sektoru na godišnjem nivou biti "ostavljeno" oko 330 miliona KM - rekao je Višković.

Višković je rekao da je Vlada na čijem je čelu imala više nego korektnu saradnju sa poslovnom zajednicom i sindikatima, te da se kroz dijalog došlo do najboljih rješenja.

- Danas u Srpskoj imamo najveći broj zaposlenih otkada se to mjeri, prosječna plata u avgustu iznosila je 1.166 KM, i gotovo dvije godine veća je nego u Federaciji BiH - istakao je on.

On je naglasio da je najniža plata u Srpskoj 650 KM, što je dvostruko više nego u FBiH, pa i kada se na to doda topli obrok dođe se do cifre od oko 800 KM, te dodao da taj iznos treba da bude i veći.

Premijer je naveo da je za osam mjeseci ove godine Srpska zabilježila rast izvoza.

Višković je naglasio da je Vlada Srpske odgovorna u upravljanju resursima Republike Srpske i prema građanima, sa kojima dijeli dobrobiti.

Višković je naveo da je za pomoć borcima, penzionerima, mladima, nezaposlenoj djeci poginulih boraca i porodicama sa četvoro i više djece izdvojeno 110 miliona KM.

- Pored toga, povećavali smo penzije, boračka i socijalna davanja, penzije. To je važno jer smo time podstakli javnu potrošnju - naglasio je premijer Srpske.

Višković je naveo da bi Elektroprivreda Republike Srpske imala desetine puta veću dobit kada bi struju prodavala po tržišnim vrijednostima, koju sada građani bez obzira na socijalni status plaćaju 22 evra po megavat-času.