latinica  ћирилица
06/10/2022 |  08:49 | Autor: SRNA

U Beogradu uručenje nagrada fonda Zadužbine Branka Ćopića

Nagrade iz fonda Zadužbine Branka Ćopića za djela visoke umjetničke vrijednosti, objavljena u 2019. i 2020. godini, svečano će biti uručene danas u Beogradu, saopšteno je iz Srpske akademije nauka i umetnosti.
Branko Ćopić - Foto: Novosti.rs
Branko ĆopićFoto: Novosti.rs

Nagrada za 2019. godinu biće uručena Dejani Nikolić za zbirku pjesama "Kalendar" /Čigoja štampa/, Draganu Markoviću za zbirku pjesama "Kamen, papir, makaze" /izdavač Udruženje za očuvanje baštine "Dijak", Priboj Majevički, Republika Srpska/, Miladinu Ćulafiću za knjigu priča "Preko granice" /SKZ, Beograd/.

Nagrada za 2020. godinu biće uručena Zlati Kocić za zbirku pjesama "Galgal" /Narodna biblioteka "Stefan Prvovenčani" iz Kraljeva/ i Draganu Stojanoviću za roman "Tamna pučina" /Dom kulture Studentski grad, Beograd/.

O nagrađenim knjigama govoriće akademik Milosav Tešić, akademik Goran Petrović i dopisni član Јovan Delić.

Uručenje nagrada je planirano u 12.00 časova u Salonu Kluba SANU. Odluke o dodjeli nagrada su donijete 2021. godine u SANU-u, ali je uručenje sačekalo bolje epidemiološke prilike.

Zadužbina je osnovana 1989. željom Bogdanke Ilić Ćopić, supruge književnika i akademika Branka Ćopića, i njeno sjedište je u SANU-u.

Cilj osnivanja Zadužbine je nagrađivanje pisaca za djela, napisana i objavljena na srpskom jeziku.

Dodjeljuju se dvije nagrade, za prozu i za poeziju, svake godine za djela visoke umjetničke vrijednosti.

Upravni odbor Zadužbine čine akademik Milosav Tešić /predsjednik/, dopisni član SANU-a Goran Petrović /potpredsjednik/ i akademici Dušan Kovačević, Matija Bećković i Nada Milošević Đorđević.