latinica  ћирилица
06/10/2022 |  09:59 ⇒ 13:24 | Autor: SRNA

Simić: Priča o izbornoj krađi je klasična priča o političkom amoralizmu

Savjetnik za medije srpskog člana Predjsedništva BiH Pero Simić ocijenio je da je priča o navodnoj krađi na izborima za predsjednika u Republici Srpskoj klasična priča o političkom amoralizmu, gdje se gubi i dostojanstvo i moral i koja ima zadatak da dezinformiše javnost.
Pero Simić -
Pero Simić

Simić navodida nikakva izborna krađa, već politička nesposobnost, nezrelost i neubjedljivost da se stekne povjerenje glasača su doprinijeli ovakvom izbornom statusu Јelene Trivić.

- Pobjeda Dodika na izborima za predsjednika Republike Srpske, prema preliminarnim rezultatima CIK-a BiH, je nešto što se i očekivalo u Srpskoj, a što je najavljivao i sam Dodik - ističe Simić za beogradski Danas u reagovanju na tekst ovog lista od 4. oktobra pod naslovom "Dodikova teška noć".

Prema tome, naglašava Simić, za Dodika to nije bila "teška noć", kako je sugerisao ovaj list na naslovnoj strani.

Naprotiv, kaže on, prije bi se moglo reći da je "to bila poteška noć za Јelenu Trivić, ali i djelovanje zvaničnog Beograda, koji je pokazao ne samo veliko interesovanje za ove izbore, već se založio, ispostavilo se bezuspješno, da da i svoj doprinos na rezultate izbora".

Јelena Trivić i njena PDP, ističe Simić, nisu mogli pobijediti Dodika, jer su poznati po tome što su narodu predlagali samo ideale, a pri tome nisu predlagali i kako oni da se ostvare, a narodu je dosta takvih "šarenih laža".

Te "laže, napominje Simić, koje predstavljaju ništa drugo do rđavo političko pozorište, teško mogu da prihvate umni građani u Republici Srpskoj, koji imaju svoje dostojanstvo i savjest.

- Јednostavno rečeno, Trivić i njena partija u svojim javnim nastupima i obraćanjima građanima u Republici Srpskoj nisu im ulili povjerenja da će se, eventualnim njihovim preuzimanjem vlasti, stvoriti pretpostavke da će se sačuvati stabnilnost i da ne treba da se boje od dolazećih promjena - navodi Simić.

Napominjući da takvom izbornom statusu Trivićeve nije doprinijela nikakva izborna krađa, već politička nesposobnost, nezrelost i neubjedljivost da stekne povjerenje glasača, Simić navodi da je priča o navodnoj krađi klasična priča o političkom amoralizmu, gdje se gubi i dostojanstvo i moral i koja ima zadatak da dezinformiše javnost.

- Pogotovo kada se zna da su Trivić i njena stranka proglasili pobjedu, a njena koalicija obilježila slavljen na ulici u Banjaluci, u situaciji kada prebrojavanje glasova nije bilo ni dopola gotovo - naglašava Simić.

Sutradan, napominje Simić, samo nekoliko sati nakon toga, pošto je CIK saopštio da Dodik vodi, Trivićeva i njena partija poručuju javnosti da ne priznaju rezultate izbora prema kojima je Dodik pobjednik za predsjednika Srpske.

Simić podsjeća da, osim toga, oni traže nove izbore ne bi li Trivićeva pobijedila, iako Dodik ima prednost od za nju teško dostižnih 30.000 glasova.

- O popularnosti Dodika u Republici Srpskoj dobrim dijelom potvrđuje i to što je SNSD stranka, na čijem je čelu, na ovim izborima osvojila najviše mandata za Skupštinu Republike Srpske, kao i za Parlamentarnu skupštinu BiH - kaže Simić.

Zanimljivo je, dodaje on, na kraju reći da je ovdašnja javnosti u Republici Srpskoj iznenađena napisima koji su se poslije izborne noći pojavili ne samo u tabloidima, već i u nezavisnim, odnosno slobodnim medijima u Srbiji.

Prema Simićevim riječima, "u žalu za neuspjehom Јelene Trivić, koja je sa više strana dobila zadatak da pobijedi Dodika, i u tabloidima i u mnogim nezavisnim medijima u Srbiji imali smo tekstove koje kao da je pisao isti autor".

U prvi plan je, rekli bi se, kaže Simić, istaknut žal što Dodik pobjeđuje, zatim stavljana dezinformacija o navodnoj izbornoj krađi, a potom se isticalo da PDP i Trivićeva ne priznaju rezultate CIK-a BiH, te da će tražiti nove izbore.

Tako su se, istakao je Simić, "dijelovi zvaničnog Beograda, njima bliski mediji, kao i nezavisni mediji, gle čuda, složili, za razliku od većine građana Republike Srpske, i zajednički se nadaju da će nekako biti novih izbora, ali ako ikako može, onih izbora na kojima će, ipak, pobijediti Јelena Trivić".

- Ako ovi gore pomenuti imaju strpljenja, neka sačekaju naredne izbore 2026. godine, možda do tada Trivićeva politički odraste, pa i pobijedi - naveo je Simić.