latinica  ћирилица
06/10/2022 |  11:15 | Autor: SRNA

Mihajlović: Sirova nafta biće nabavljana od drugih snabdjevača

Srbija ne očekuje probleme u snabdijevanju sirovom naftom jer zbog sankcija EU od 1. novembra neće moći da kupuje rusku naftu, nabavljaće je od drugih snabdjevača na tržištu, izjavila je ministar rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović.
Zorana Mihajlović (Foto: TANJUG/RADE PRELIC) -
Zorana Mihajlović (Foto: TANJUG/RADE PRELIC)

- Činjenica da od 1. novembra neće biti moguće kupiti sirovu rusku naftu neće uticati na stabilnost domaćeg tržišta. Naftna industrija Srbije naftu će nabavljati od drugih snabdevača na tržištu, kao što se dijelom dešavalo i do sada - rekla je Mihajlovićeva.

Ona je napomenula da odluka o sankcijama EU i zabrani uvoza ruske sirove nafte nije ništa novo, te podsjetila da NIS nije ni do sada u potpunosti kupovao samo rusku naftu, saopšteno je iz Ministarstva rudarstva i energetike.

- U ukupnoj strukturi bilo je uvijek 20 odsto naše domaće nafte "velebit", a ostatak je bio iz Rusije, Iraka ili drugih zemalja - navela je Mihajlovićeva.

Ona je naglasila da NIS ima dozvolu za uvoz i preradu sirove nafte i da će na tržištu pronaći dovoljne količine, kao i da je za Srbiju bolja kupovina lake nafte, jer ima manje sumpora, ali da rafinerija u Pančevu ima mogućnost da prerađuje sve vrste sirove nafte.

Prema njenim riječima, nekad je ruske nafte bilo 50, nekad 30 odsto, zavisi od cijene, a od početka sukoba u Ukrajini, ruska nafta je bila jeftinija.