latinica  ћирилица
06/10/2022 |  12:41 ⇒ 12:59 | Autor: RTRS

Unija poslodavaca: Oko 44 odsto kompanija susrelo se sa slučajevima korupcije od strane inspektora UIO

Unija poslodavaca Republike Srpske organizovala je danas okrugli sto na temu "Istraživanje koruptivnih iskustava preduzeća u odnosima sa inspektorima UIO BiH".
Unija udruženja poslodavaca Republike Srpske - Foto: RTRS
Unija udruženja poslodavaca Republike SrpskeFoto: RTRS

Navedeni događaj je realizovan u sklopu projekta "Smanjenje korupcije u radu inspektora UIO BiH", čiji je cilj doprinijeti smanjenju korupcije tokom inspekcijskog nadzora UIO u preduzećima u Republici Srpskoj, kao i transparentnosti/jačanju sistema žalbi i unutrašnje kontrole UIO BiH.

Okruglom stolu Unije prisustvovali su poslodavci kao i predstavnici Uprave za indirektno oporezivanje BiH, medija, Udruženja građana Tender, MUP-a (Uprave za organizovani i teški kriminalitet).

- U okviru okruglog stola je predstavljen izvještaj istraživanja javnog mnjenja, provedenog od strane eksterne agencije "Partner Marketing Consulting" d.o.o. Banjaluka, u kojem je učestvovalo 114 kompanija - članica Unije poslodavaca Republike Srpske - ističe se u saopštenju.

Istraživanje je pokazalo da se 43,9 odsto kompanija susrelo sa slučajevima korupcije pri kontroli rada od strane inspektora UIO, dok je 67 odsto ispitanih kompanija, koje su se susrele sa slučajevima korupcije tokom inspekcijskog nadzora od strane UIO, platilo inspektorima ili su im izašli u susret sa poklonom.

Takođe, istraživanje je pokazalo i da je 90,1 odsto inspektora UIO tražilo neki vid koruptivne naknade, bilo novac, poklon ili nešto drugo, i da čak 92,1 odsto kompanija nije uložilo žalbu na rješenja inspektora UIO.

- Јedan od razloga zbog kojeg se većina kompanija nije žalila na rješenja je i sam proces trajanja žalbi u periodu od šest mjeseci do četiri godine kao i činjenica da je većina žalbi koje su pokrenute i odbijene - dodaje se u saopštenju.

Podjećamo, istraživanje je nastalo kao rezultat projekta "Smanjenje korupcije u radu inspektora UIO BiH" koji provodi Unija poslodavaca Republike Srpske a projekat je dio šireg programa "Podrška građanima u borbi protiv korupcije" koji implementiraju Centri civilnih inicijativa (CCI), kao glavni implementator, uz finansijsku podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).