latinica  ћирилица
06/10/2022 |  14:11 ⇒ 20:03 | Autor: SRNA

Lukić: SDS kopni i bilježi pad povjerenja birača

Profesor Ustavnog prava na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu Radomir Lukić izjavio je da su rezultati opštih izbora u BiH manje, više očekivani, te da se očekivalo da će Milorad Dodik pobijediti Јelenu Trivić, a Željka Cvijanović Mirka Šarovića.
Radomir Lukić - Foto: RTRS
Radomir LukićFoto: RTRS

- Bilo je nekoliko iznenađenja, kao što je onaj sa neuspehom /lidera SDA/ Bakira Izetbegovića da postane član Predsjedništva BiH. Ali, sve je to moglo da se, onako blago, nasluti s obzirom na sve igre sa glasovima Bošnjaka u korist Željka Komšića - procijenio je Lukić za Srnu.

On je dodao da su i u Republici Srpskoj rezultati, manje više, očekivani.

- Očekivalo se da /lider SDS-a/ Mirko Šarović ne može da se suprotstavi Željki Cvijanović zbog svojih prosarajevskih i probosanskih stavova koje je ispoljio radom u Savetu ministara - rekao je Lukić.

Prema njegovim riječima, očekivalo se da će Dodik pobijediti Јelenu Trivić.

On je podsjetio da je Cvijanovića pobijedila kandidata SDS-a Vukotu Govedaricu sa skoro istom razlikom kao što je Dodik pobijedio Trivićevu.

Kada je riječ o izborima za parlament BiH i Republike Srpske takođe su rezultati, kaže on, manje više očekivani.

"Ono što je vidljivo jeste veliki pad poverenja birača u SDS koja iz izbora u izbor kopni, jer su se na njenim političkim plećima političke krvi napili prvo PDP, a sada /Nebojša/ Vukanović", istakao je Lukić.

Ukazao je da je očekivan i veoma veliki pad rejtinga i ugleda u biračkom tijelu DNS-a.

- DNS je uspeo da se u nekih šest, sedam godina od jedne značajne stranke pretvori u skoro potpuno beznačajnu stranku i da iz tog DNS-a niknu druge stranke koji su oformili ljudi koji su se nalazi u njegovom vodstvu - rekao je Lukić.