latinica  ћирилица
06/10/2022 |  15:54 ⇒ 16:17 | Autor: RTRS

Ivana Sofrenić, mlada hemičarka iz Bijeljine, najomiljenija asistentkinja na katedri u Beogradu (VIDEO)

Ivana Sofrenić, doktor hemijskih nauka iz Bijeljine, ispunila je svoj cilj – radi ono što voli. Asistent je na Katedri za organsku hemiju Univerziteta u Beogradu i angažovana kao analitičar Centra za hemiju Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju, koji je od nacionalnog značaja za Srbiju. Planira još jedno doktorsko usavršavanje.
Ivana Sofrenić - Foto: RTRS
Ivana SofrenićFoto: RTRS

Od laboratorije Poljoprivredno-medicinske škole u Bijeljini do analitičara u akreditovanoj laboratoriji, Ivana je stigla zahvaljujući ogromnoj ljubavi, talentu i marljivom radu.

- U trenutku kada uđem u laboratoriju i kada mogu da radim neko istraživanje, kao da vrijeme stane. Nerijetko imam osjećaj da ne želim da se taj dan ikada završi, pogotovo ako istraživaa napreduju kako je planirano. To je za mene veoma uzbudljivo jer imam priliku svaki dano da se susretnem sa različitim stvarima i da naučim nešto novo - priča Ivana.

Ova hemičarka bavi se određivanjem strukture organskih jedinjenja primjenom spektroskopskih tehnika. U njihovoj laboratoriji određuje se, između ostalog, i hemijski sastav kamena u bubregu. U laboratoriji provede i po deset časova dnevno, a uživa podjednako i u radu sa studentima na Hemijskom fakultetu koji je, kaže, njena druga kuća.

- Prije dvije godine sam u anketi studentskog časopisa "Pozitron", koji izdaje Hemijski fakultet, izabrana za najomiljeniju asistentkinju i to je možda i najznačajnije priznanje koje sam dobila jer pokazuje ocjenu mog rada i truda - kaže mlada hemičarka.

Angažovana je na više međunarodnih i domaćih projekata, a tokom doktorskih studija više puta bila je u inostranstvu, gdje se uvjerila da znanjem možemo parirati bilo kojoj zemlji.

Uvijek je zazirala od rutinskog posla, a u ovome koji je izabrala, ne nedostaje izazova, iskre iznenađenja i otkrivanja nečeg novog. Mladima poručuje da izbaru da rade ono što vole, jer samo tako mogu da daju sto odsto sebe i da se izbore za svoje mjesto.