latinica  ћирилица
06/10/2022 |  16:48 | Autor: sputniknews.com

Matvijenko: Rusija spremna da zaustavi specijalnu operaciju pod svojim uslovima

Rusija je spremna da zaustavi specijalnu vojnu operaciju za zaštitu Donbasa pod sopstvenim uslovima, pri čemu teritorije koje su ušle u sastav Rusije više ne mogu biti predmet pregovora sa Ukrajinom, izjavila je predsedavajuća Savjeta Federacije Valentina Matvijenko.
Valentina Matvijenko (Foto arhiva:  EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV) -
Valentina Matvijenko (Foto arhiva: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV)

- Svakako da predmet pregovora ne može biti ulazak četiri nova subjekta u Rusku Federaciju, o tome nema govora. To je već dio naše Rusije. Ali spremni smo da zaustavimo dalja vojna dejstva, ali pod uslovima koje će predložiti Rusija - objasnila je ona koja učestvuje u plenarnoj sjednici parlamentarne G20 u Indoneziji.

Matvijenkova je ranije predložila delegaciji ukrajinskog parlamenta, koja se takođe nalazi na samitu, da već danas sjedne za pregovarački sto.

- Rekla sam – mi smo za pregovore. Hajde odmah ovdje da počnemo. Јasno je da nema reakcije, jer Ukrajina nije slobodna u svojim odlukama. Ne može samostalno, bez naloga svojih gazdi da donosi bilo kakve odluke. To je još jednom otkrilo suštinu svega što se dešava u Ukrajini - rekla je Matvijenkova.

Senatorka je takođe obećala da Rusija neće potpisati konačnu rezoluciju samita ako se u njoj bude nalazila za nju neprihvatljiva formulacija koju neke zemlje, uključujući Veliku Britaniju, pokušavaju da uvuku silom. Ona je primijetila da obraćanja pojedinih članova parlamentarne G20 “čak nije bilo ni interesantno slušati jer su to bili “jedni te isti klišei“ i optužbe koje nisu naišle na podršku većine prisutnih na samitu.

- Ništa novo – lažne optužbe na račun Rusije, izmišljene izjave o invaziji na tuđu zemlju - objasnila je Matvijenkova.

Kijev je 4. oktobra zvanično odbio da pregovara sa Moskvom. Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski stavio je na snagu odluku Savjeta za nacionalnu bezbjednost i odbranu zemlje o nemogućnosti pregovora sa ruskim liderom Vladimirom Putinom. Zelenski je odreagovao nakon što je 30. septembra Putin pozvao Kijev da odmah obustavi ratna dejstva i vrati se za pregovarački sto.