latinica  ћирилица
06/10/2022 |  18:11 ⇒ 07/10/2022 | 10:44 | Autor: TANЈUG

Vučić: Do 1. decembra odgođena odluka o zabrani uvoza ruske nafte

Do 1. decembra je odgođena odluka o zabrani uvoza ruske nafte u Srbiju, izjavio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.
Vučić u Pragu (Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK) -
Vučić u Pragu (Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK)

Vučić je novinarima u Pragu, gdje učestvuje na prvom samitu Evropske političke zajednice, rekao da je, na inicijativu Hrvatske i uz podršku dvije zemlje, juče skinuto sa dnevnog reda izuzeće od zabrane uvoza ruske nafte za Srbiju.

- Јuče, na tom sastanku, kada je već sve trebalo da prođe, na inicijativu Hrvatske, a podržano od dve zemlje, jedne baltičke i jedne nedaleko od baltičkih zemalja, sa dnevnog reda je skinuta derogacija norme za zapadni Balkan. Hrvatski premijer je izašao sa tezom da nije fer da Srbija ima nižu cenu nafte. A valjda je fer da imaju neke evropske zemlje. Pa čekajte, jel` vi kažnjavate Rusiju ili Srbiju? - upitao je Vučić.

On je zahvalio predsjedniku Bugarske Rumenu Radevu i premijeru Grčke Kirijosu Micotakisu, koji su istakli da nije fer to što je predloženo.

Na panelu o energetici, klimatskim pitanjima i ekonomskoj situaciji, Vučić je iznio problem Srbije kada je riječ o odluci EU da ova zemlja ne bude izuzeta iz sankcija za rusku naftu.

On je naveo da je na panelu najvažniji zaključak da se povežu elektromreže i gasni interkonektori i nafotovodi da bi se koristili energenti iz cijelog svijeta.

- Mnogo dobrih stvari se tu čulo, kojim putem će Evropa da ide. Izgradnja povezujućih transmisionih sistema, novih interkonektora, gasovoda, naftovoda, da bi mogli da se koriste energenti iz cijelog svijeta. U subotu ćemo pričati više o novim investicijama. Zahvalio sam se Evropljanima za podršku za izgradnju interkonektora sa Bugarskom - rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije se na marginama samita u Pragu sa predsjednikom Češke Milošem Zemanom sa kojim je razmijenio mišljenja o geopolitičkim izazovima današnjice.

Na samitu Evropske političke zajednice u Pragu učestvuje 27 članica EU i 17 drugih evropskih zemalja.