latinica  ћирилица
06/10/2022 |  19:02 ⇒ 20:17 | Autor: RTRS

Uručene nagrade Fonda Zadužbine Branka Ćopića (VIDEO)

U Srpskoj akademiji nauka i umjetnosti u Beogradu uručene su nagrade iz Fonda Zadužbine Branka Ćopića, za djela visoke umjetničke vrijednosti objavljena u 2019. i 2020. godini.
Uručene nagrade Fonda Zadužbine Branka Ćopića - Foto: SRNA
Uručene nagrade Fonda Zadužbine Branka ĆopićaFoto: SRNA

Nagrade su uručene danas iako je odluka o dodjeli priznanja donesena prošle godine, ali je svečano uručenje bilo odgođeno zbog nepovoljne epidemiološke situacije.

Priznanja za 2019. godinu uručena su Dejani Nikolić za zbirku pjesama "Kalendar", Draganu Markoviću za zbirku pjesama "Kamen, papir, makaze" i Miladinu Ćulafiću za knjigu priča "Preko granice".

Nagrade Fonda Ćopićeve zadužbine za 2020. godinu dodijeljene su Zlati Kocić za zbirku pjesama "Galgal" i Draganu Stojanoviću za roman "Tamna pučina".

Među laureatima je i Izdavačka kuća "Dijak" iz Priboja kod Lopara, koja je objavila nagrađenu knjigu pjesnika Dragana Markovića "Kamen, papir, makaze".

Nagrađeni pisci podsjetili su se života i djela slavnog Branka Ćopića. Istakli su da je bio "najčitaniji pisac, najomiljeniji književnnik, najpoznatiji lik, najstarije dijete naše zemlje, najzdraviji sin srpskog jezika, najduži snijeg Beograda".

- Bez Ćopića srpska književnost ne bi bila potpuna, kao i bez njegovog života, koji je neobičan i treba da nam služi kao putokaz da bi u svakom vremenu znali šta da mislimo i kako da postupamo", naglasio je književnik Dragan Marković.

Zadužbina Branka Ćopića osnovana je 1989. godine željom Bogdanke Ilić Ćopić, supruge slavnog književnika i akademika, s ciljem nagrađivanje pisaca za djela koja su napisana i objavljena na srpskom jeziku.