latinica  ћирилица
06/10/2022 |  19:10 ⇒ 07/10/2022 | 10:44 | Autor: RTRS

Analitičari o Šaroviću i Borenoviću: Lideri koji izgube izbore trebalo bi da podnesu ostavku (VIDEO)

Iz izbora u izbore SDS kopni i bilježi veliki pad povjerenja birača. Pokazali su to i posljednji izbori, na kojima je SDS igrala utakmicu ne za sebe, već za PDP, ocjenjuje profesor Ustavnog prava Radomir Lukić.
Mirko Šarović - Foto: RTRS
Mirko ŠarovićFoto: RTRS

Liderima i jedne i druge stranke sada je veća briga kako da ostanu na čelu svojih partija, pa se sada kriju iza navodne krađe izbora i protesta, kaže profesor Drago Vuković.

I za Lukića i za Vukovića pobjeda Milorada Dodika i Željke Cvijanović je očekivana.

Centralna izborna komisija gotovo da je prebrojala sve glasove. Promjene nema, jer se očekivalo da se Mirko Šarović ne može suprotstaviti Željki Cvijanović, zbog svojih prosarajevskih i probosanskih stavova još iz vremena dok je bio u Savjetu ministara, ocjenjuje Lukić. Podsjetio je da je Cvijanovićeva pobijedila i Vukotu Govedaricu, sa skoro istom razlikom s kojom je Dodik pobijedio Јelenu Trivić.

- Mislim da se radi o nemogućnosti da se podnese poraz i da je ovo prevazišlo okvire te neke male pobune i da su vjerovatno u sve to upleteni tuđi prsti. PDP je pio političku krv SDS-u i on se na toj političkoj krvi digao - kaže Lukić.

Za profesora Vukovića, Šarovićev poraz je očekivan, nakon što su on, ali i njegovi prethodnici, prvenstveno Mladen Bosić, od nekada uspješne stranke ostavili samo ljušturu, od koje je koristi imalo samo njeno najuže rukovodstvo. Smatra da bi najbolje bilo da gubitnici podnesu ostavke.

- Definitivno je jasno da u svim demokratskim društvima lideri koji izgube izbore - podnesu ostavku. To je jedna politička kultura. Kod nas to još nije zaživjelo. Možda će poslije ovih izbora biti - kaže Vuković.

Zbog preuranjenog slavlja i proglašavanja navodne pobjede Јelene Trivić, i Branislav Borenović bi trebalo da podnese ostavku, smatraju naši sagovornici. Kažu da je, zbog neodgovornog poteza moglo doći do nasilja na ulici. Razumiju da pobjedu žele svi, ali rezultati kažu da je Milorad Dodik pobijedio, a Јelena Trivić izgubila.

Sada je, kažu, na članstvu PDP-a da odluči hoće li kazniti potez rukovodstva stranke, koje je, na nečiji "mig" dovelo Јelenu Trivić u ovakvu situaciju, a narod u zabludu.

- Za mene je veći problem Borenović. On je vrlo frustriran političar, koji bespotrebno manipuliše strankom i biračima. Između ostalog, i Јelenom Trivić, koju je je na ovaj način veoma potrošio - kaže Vuković.

Izbori su bili demokratski, kaže profesor Lukić, i navodi - svugdje u svijetu, pa i kod nas postoje manje povrede, ali one nikad nisu masivne i masovne. Ovo što rade SDS i PDP, kaže, ima svoju pozadinu.

- Mislim da, s obzirom na pretpostavku, pogotovo vođe PDP-a i SDS-a koje nemaju kuraži i ideja, da se tu radi o potrebi koja sve to ohrabruje, da se politička scena u Republici Srpskoj promijeni, da se napravi državni puč ili udar. Prije svega da se eliminiše Milorad Dodik. To je osnovna poenta ovoga što se radi - kaže Lukić.

Lukić podsjeća i na vremena kada su stranci zabranili Srpskoj demokratskoj stranci da kao pobjednici formiraju Vladu.