latinica  ћирилица
06/10/2022 |  19:57 ⇒ 07/10/2022 | 12:47 | Autor: RTRS

Na kongresu oftalmologa u Banjaluci više od 400 stručnjaka (VIDEO)

U Banjaluci je počeo 3. kongres oftalmologa Republike Srpske i BiH sa međunarodnim značajem koji je okupio više od 400 stručnjaka iz ove medicinske oblasti iz regiona.
Banjaluka - kongres oftalmologa - Foto: RTRS
Banjaluka - kongres oftalmologaFoto: RTRS

Milka Mavija, predsjednik Udruženja oftalmologa Republike Srpske i načelnik Klinike za očne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ Republike Srpske, izjavila je da će na trodnevnom kongresu, koji organizuju ovo udruženje i klinika, biti održano 140 predavanja.

Ona je novinarima u Banjaluci rekla da je najčešća bolest u oftalmologiji bila i ostala katarakta, odnosno siva mrena te da će tome biti posvećene dvije sesije na kongresu.

Prema njenim riječima, danas su česte i bolesti makule i mrežnjače, te će ovim oblastima biti posvećene četiri sesije.

Pomoćnik direktora UKC-a Slobodan Hajder rekao je da organizovanje kongresa potvrđuje i posvećenost UKC-a daljem razvoju ove struke i nauke.

On je naglasio da je Klinika za očne bolesti UKC-a posljednjih godina, zahvaljujući njenom načelniku Milki Maviji, napravila veliki iskorak i u struci i nauci.

Pomoćnik ministra zdravlja Republike Srpske Zoran Latinović rekao je da je resorno ministarstvo radilo na tome da unaprijedi ovu specijalističku granu koja je veoma važna za građane Srpske.

- Radili smo u tom smislu nekoliko programskih sadržaja u vezi sa nabavkom savremene medicinske opreme kako bismo osavremenili dijagnostiku i terapijske procedure i postupke - rekao je Latinović i dodao da će to biti nastavljeno i u narednom periodu.

Kongres se održava pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović, te UKC-a i Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci.

Rješenjem Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske ovaj kongres je akreditovan kao međunarodni kongres sa maksimalnim brojem bodova.