latinica  ћирилица
06/10/2022 |  22:19 ⇒ 07/10/2022 | 09:05 | Autor: SRNA

Cvijanović: Konzistentne politike Srbije i Srpske

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da ono što radi Republika Srpska neće biti u funkciji ugrožavanja bilo kakvih interesa Srbije, kao i da zna da ono što radi Srbija nije ni u kakvoj funkciji ugrožavanja interesa Srpske.
Željka Cvijanović - Foto: RTRS
Željka CvijanovićFoto: RTRS

- Mi smo dio globalne politike i ne mislim da je opterećenje za Srbiju ono što radimo u Republici Srpskoj, niti je opterećenje za Srpsku ono što radi Srbija. Gdje god je moguće naše politike su vrlo konzistentne - rekla je Cvijanović večeras za "Evronjuz Srbija".

Ona je navela da Republika Srpska prati politiku Srbije kada je riječ o Kosovu i Metohiji.

- Republika Srpska nikada nije uradila ništa protiv onog što je Srbija definisala kao svoj odnos prema situaciji koja se odnosi na Kosovo - rekla je Cvijanović.

Ona je naglasila da je Republika Srpska činilac u donošenju odluka na nivou BiH i da odluka koja ne uživa puni konsenzus ili saglasnost sve tri strane može bude blokirana.

- Vama je poznato da su Bošnjaci i Hrvati željeli da se ide u priznanje Kosova, a da je Milorad Dodik, kao predstavnik Republike Srpske na nivou BiH, rekao da to ne dolazi u obzir, jer želimo da slijedimo politiku Srbije - navela je Cvijanović.

Ona je podsjetila i da je, kada je Srbija definisala svoj stav prema NATO, Republika Srpska rekla da će i njen odnos prema tom savezu biti baziran na politici Srbije.

Cvijanović je istakla da Republika Srpska priznaje teritorijalni integritet Ukrajine, ali da ne želi da uvodi sankcije Rusiji.

- I tu smo vrlo saglasni. To je od početka pozicija sa kojom smo mi ušli kao neko ko stoji sa strane i trpi posljedice, a nema ništa sa tim sukobom - rekla je Cvijanović.

Ona je rekla da postoji saglasnost, veze, zajednička ulaganja i zajednički odnos Republike Srpske i Srbije prema brojim pitanjima.

- Prirodno je da jedni o drugima vodimo računa, da smo jedni drugima podrška i da jedni drugima nikada ne bismo nanijeli neko zlo ili štetu - rekla je Cvijanović.