latinica  ћирилица
06/10/2022 |  22:38 ⇒ 22:38 | Autor: TANЈUG

Zbog klimatskih promjena ljetnje suše 20 puta izvjesnije

Suše, koje su proteklog leta pogodile tri kontinenta i zahvatile velike dijelove Evrope, SAD i Kine, postale su 20 puta izvjesnije zbog klimatskih promjena, zaključak je najnovije studije grupe naučnika koji istražuju veze između ekstremnih nepogoda i globalnog zagrijavanja.
Presušilo jezero u Francuskoj (Foto:  EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER) -
Presušilo jezero u Francuskoj (Foto: EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER)

Suše su iscrpile vodu iz velikih rijeka, uništile usjeve, izazvale šumske požare, ugrozile životinjski svijet kojem je voda prirodno stanište i dovele do restrikcija u korišćenju vode u Evropi. Pogodile su mjesta koja se već suočavaju sa suvim vremenom u SAD, kao što su države na zapadu, ali i mjesta gdje su suše rjeđe, kao što je sjeveroistočni dio SAD.

Kina je imala najsuvlje ljeto u posljednjih 60 godina, tako da je njena čuvena rijeka Јangcekjang - najduža u Aziji i treća najduža na svijetu - bila tek upola široka nego obično, prenosi Glas Amerike.

Istraživači iz organizacije World Weather Attribution kažu da bi se ovakve vrste suša u sjevernoj hemisferi dešavale tek svakih 400 godina da nema klimatskih promjena koje izaziva čovjek. Oni sada očekuju da se ovakve suše ponove svakih 20 godina, imajući u vidu koliko se temepratura na globalnom nivou povećala.

Ekološke katastrofe, kao što je suša širom svijeta, uz ogromne poplave u Pakistanu, predstavljaju "jasan pokazatelj klimatskih promjena", kaže Marten van Alst, klimatolog na Univerzitetu Kolumbija i koautor studije.

- Uticaj klimatskih promjena je vrlo jasan ljudima koji su ugroženi i pogađa ih veoma teško - kaže Van Alst i dodaje da se to odnosi "ne samo na one u siromašnim zemljama, kao što su ljudi pogođeni poplavama u Pakistanu... nego i one u nekim od bogatijih dijelova svijeta, kao što je zapadna centralna Evropa".

Kako bi utvrdili uticaj klimatskih promjena na isušivanje u sjevernoj hemisferi, naučnici su analizirali podatke o vremenu, kompjuterske simulacije i vlažnost zemljišta u različitim oblastima, sa izuzetkom tropskih.

Analiza je urađena uzimajući u obzir koliko se globalna temperatura već povećala, a to je za 1,2 stepena Celzuijusa, ali su naučnici upozorili da će temperatura nastaviti da raste i da je u studiji uračunat i taj faktor.

Uz dodatno zagrijavanje od 0,8 stepeni Celzijusa, ovakve suše dešavaće se jednom u 10 godina u zapadnoj Centralnoj Evropi i svake godine u sjevernoj hemisferi, rekao je klimatolog na švajcarskom univerzitetu ETH Cirih, Dominik Šumaher.

- Vidimo ove kombinovane i kaskadne efekte duž različitih sektora i oblasti - dodao je Van Alst i zaključio da je jedan način da se ti efekti smanje umanjenje emisiija štetnih gasova.