latinica  ћирилица
06/10/2022 |  22:48 ⇒ 07/10/2022 | 07:56 | Autor: SRNA

Cvijanović: SNSD pokazao da je liderska partija, a Dodik najjača politička figura

Potpredsjednik SNSD-a Željka Cvijanović rekla je da je SNSD ubjedljivo pobijedio na opštim izborima, koji su provedeni fer i demokratski, te da je pokazao da je liderska politička partija, a Milorad Dodik najjača politička figura.
Željka Cvijanović - Foto: RTRS
Željka CvijanovićFoto: RTRS

- Apsolutno je jasno da SNSD, na čelu sa Miloradom Dodikom ostaje najjača i najbolja politička partija, koja je čak i porasla u ovim izborima, a to ne bi moglo da se dogodi da partija nema jakog lidera, niti bi se to moglo uraditi da taj lider nema dobar tim. Dodik uživa podršku građana, što se pokazuje na izborima - rekla je Cvijanović večeras za "Evronjuz Srbija".

Ona je naglasila da podrška koju Dodik uživa pokazuje da on i radi i govori ono što narod od njega očekuje, u ime naroda, a ta politika je jasna i iskristalisana.

- Mi jesmo liderska partija, ali se u toj partiji odluke ne donose na jednom mjestu, nego u okviru te liderske partije imamo uigran tim na različitim nivoima i pozicijama koji zajednički djeluju u kreiranju i realizaciji političkih odluka - rekla je Cvijanovićeva.

Ona je navela da su protekli opšti izbori bili slobodni i otvoreni i da je u tehničkom smislu sve funkcionisalo kako treba, bez ikakvih posebnih i velikih zamjerki.

Cvijanović je rekla da su u izbornoj noći imali nekoliko faza čekanja rezultata radi ozbiljnosti koju su kao partija pokazali, te da su nakon što su dobili dovoljan broj podataka krenuli sa slavljem.

- Pristizali su rezultati sa terena iz svih naših biračkih odbora, svih naših biračkih mjesta i mi smo sačekali da to bude zaista dovoljan broj prikupljenih podataka i onda smo izašli u javnost - dodala je Cvijanović.

Ona je istakla da Republika Srpska nije u političkoj krizi zato što opozicija ne priznaje rezultate izbora i da su izbori regularni sve dok neko ne podnese dokaz da su neregularni.

- Zakon je definisao kad se žalite, na šta se žalite, na koji način se žalite i kako se vrši provjera onog što ste naveli kao predmet žalbe. Opozicija nije ispoštovala te rokove. Otišli su pred Centralnu izbornu komisiju /CIK/ da naprave scenu. Znali su da se tog dana ne može podnijeti, da nije propisano - navela je Cvijanovićeva i dodala da je opoziciji trebao uvod u neke proteste.

Prema njenim riječima, opozicija je preuranjeno proglasila pobjedu kako bi mogli da prave pripremu za večerašnje proteste.

Ona je istakla da se stvari ne rješavaju na ulici.

- Otvorite vreće, prekontrolišite i vidjećete. Uradite to na zakonski način. Izbori su regularni dok god mi neko u skladu sa zakonom ne dokaže suprotno - poručila je Cvijanovićeva.

Komentarišući veliku razliku u broju glasova koje je osvojila u kandidaturi za srpskog člana Predsjedništva BiH u odnosu na glasove koje je Dodik osvojio u trci za predsjednika Srpske, Cvijanovićeva je rekla da je slična situacija bila i 2018. godine kada je ona bila kandidat za predsjednika Srpske, a Dodik kandidat za srpskog člana Predsjedništva.

- Dodik je tada pobijedio sa oko 77.000 glasova, a ja sa 37.000 ili 38.000 glasova - navela je Cvijanovićeva i pojasnila da za to postoji više razloga, a jedan je da se uvijek mobiliše više glasača za srpskog člana Predsjedništva jer je manje partija.

Na pitanje da li su veliki lideri u BiH u krizi, navodeći primjer i predsjednika SDA Bakira Izetbegovića, Cvijanović je rekla da se pokazuje da je SDA definitivno kao jedinstvena politička organizacija jača pojedinačno od ostalih.

- To je apsolutno vidljivo i kada je u pitanju SNSD - ona je pojedinačno najjača stranka- rekla je Cvijanović.

Prema njenim riječima, Izetbegović je sa druge strane imao 11-12 partija koje su se udružile i istakle jednog kandidata i u takvoj situaciji nije ni čudo što nije pobijedio, ali je njegova partija ostala najjača.

Kada je riječ o izmjenama Izbornog zakona BiH koje je nametnuo Kristijan Šmit, Cvijanović je rekla da stranci nemaju pravo da bilo šta nameću u BiH i da je more primjera gdje su visoki predstavnici u postdejtonskoj BiH kršili Ustav.

Ona je rekla da Šmit ima problem sa legitimitetom i problem sa statusom kada je riječ o Republici Srpskoj.

Cvijanović je naglasila da je za unutrašnje odnose i dogovor u okviru BiH potrebno da stranci "olabave" i da je mnogo pitanja o kojima je moguć dogovor.

Ona je naglasila da je prava funkcionalnost u okviru BiH u Republici Srpskoj i da ne treba tu funkcionalnost žrtvovati.

- Problem je u Federaciji BiH i u odnosu Hrvata i Bošnjaka - rekla je Cvijanović.

Ona je naglasila da je Republika Srpska pod pritiskom i da na to mora da daje odgovore.

- To nije konfrontacija, to je odgovor na pritiske - rekla je Cvijanović.

Cvijanović je istakla da i ona ima sankcije od Velike Britanije, ali da su one nastale kao obijest i nisu opterećenje za građane.

- U našoj politici ima mjesta i za Istok i za Zapad. Želimo sa svima da sarađujemo, a konfrontacija proističe iz činjenice da se stalno od Srpske nešto traži i oduzima. Kakvi bismo mi bili političari da svako može da uđe u Republiku Srpsku kao u samoposlugu i uzme i iznese šta hoće od nadležnosti, a da se mi ne usprotivimo - rekla je Cvijanović.