latinica  ћирилица
07/10/2022 |  08:41 ⇒ 08:43 | Autor: TANЈUG

EU zabranila pružanje kripto usluga Rusima

Evropska unija je uvela široku zabranu pružanja kripto usluga Rusima u okviru svoje osme runde sankcija koje su odobrene u četvrtak.
Brisel - Foto: RTRS
BriselFoto: RTRS

Novom mjerom su pooštrena ograničenja koja su bila na snazi od aprila 2022, piše Raša tudej.

- Postojeća ograničenja za kripto imovinu su pooštrena zabranom svih novčanika za čuvanje kripto imovine, računa ili kastodi usluga, bez obzira na iznos sredstava u novčaniku (ranije je bilo dozvoljeno do 10.000 evra) - navodi se u saopštenju za javnost na sajtu Evropske komisije.

Nakon što su Viza i Masterkard napustile rusko tržište ranije ove godine i neke banke isključene iz međunarodnog bankarskog sistema SWIFT, kriptovalute, posebno stejbkoin USDT, postale su jedan od najpopularnijih načina za Ruse da prebace novac u inostranstvo.

Operateri kripto usluga sa sjedištem u EU možda će morati da prekinu obradu transakcija s Rusima, osim ako klijenti nisu rezidenti 27-članog bloka, piše Forbs Rusija.

Kripto platforme izvan EU mogle bi da slijede taj primer, upozorio je Forbs Rusija.

Nakon što je EU u aprilu uvela ograničenje kripto imovine za ruske građane na 10.000 evra, platforma Bajnens, registrovana u SAD, jedna od najpopularnijih berzi među Rusima, usvojila je istu mjeru, dodaje RT.