latinica  ћирилица
07/10/2022 |  09:59 ⇒ 10:20 | Autor: SRNA

Brnabić: Ohrabrujuće odgađanje zabrane uvoza ruske nafte za Srbiju

Premijer Srbije Ana Brnabić kaže da je relativno dobra i ohrabrujuća vijest to što je EU na 1. decembar odgodila odluku o mogućem izuzeću Balkana, a time i Srbije, iz zabrane uvoza ruske nafte preko jadranskog gasovoda "Јanaf", u okviru osmog paketa antiruskih sankcija, ali da će Srbija morati nešto drugačije da se pozicionira po tom pitanju.
Ana Brnabić (Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC) -
Ana Brnabić (Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC)

- Vidjećemo 1. decembra, vodiće se dalje bitka, biće mnogo teških razgovora. Imamo još mjesec i po da se borimo i pokušamo da Srbija bude izuzeta iz tih sanckija - rekla je Brnabićeva za TV Prva.

Ona se nada da će svi u EU razumjeti da je Srbija u specifičnoj poziciji, jer bi bilo licemjerno, cinično i nefer da ne razumiju, te podsjeća da je 1999. godine izvršena NATO agresija na Srbiju, da joj je 2008. godine otet dio teritorije i pogažen teritorijalni integritet.

Brnabićeva kaže da Srbija može potpuno bez ruske nafte, ali da će drugu naftu plaćati i 20 odsto više, što bi je koštalo stotine miliona evra.

- Kada se u Evropi zatvaraju kompanije zbog galopirajuće inflacije, ljudi štede, spremaju se za krizu, da praktično uvedete sankcije Srbiji, ne Rusiji, koja će i dalje da prodaje svoju naftu širom svijeta, to ne bi bilo fer, bilo bi licemerno i sramotna odluka - ocjenjuje Brnabićeva.

Brnabićeva je ponovila da Beograd mora da shvati da je Hrvatska, koja se pohvalila da je zaslužna za blokiranje ruske nafte za Srbiju preko "Јanafa", otvoreno pokazala da je neprijateljska zemlja prema Srbi i da koristi naftu u političke svrhe protiv Srbije.

- Taj jedan jedini naftovod /Јanaf/ prolazi, nažalost, kroz Hrvatsku. Hrvatska je pokazala da je nebezbjedan, nesiguran partner i snabdjevač i da koristi energetiku za političke svrhe - rekla je Brnabićeva.

Ona je istakla da je za Srbiju sada važno da pokuša da vidi može li izgraditi alternatvne načine snabdijevanja naftom, o čemu će pričati sa Vučićem, čija je ideja i koji rekao da su to strateške odluke i da se o tome mora razmišljati.

Ona je rekla da je hrvatski premijer Andrej Plenković bio patetičan u svojim izjavama o tome da mu iz Srbije govore da je ustaša, te da je to čovjek koji je lično zabranio posjetu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Јasenovcu, praktično instruirao hrvatske medije da crtaju Hitlerove brčiće Vučiću i nekim drugim državnicima.

Brnabićeva je najavila da će zbog novonastale situacije Vučić sutra na pres konferenciji saopštiti neke strateške odluke.

Ona podsjeća da je naftovod "Јanaf" građen i novcem Srbije, da je bio jugoslovenski, a sada ga Hrvatska koristi ka oruđe protiv Srbije.

Brnabićeva je rekla da je popis u Hrvatskoj pokazao da je u toj zemlji Srba ostalo tri odsto, i da su ispuni sve što su "ustaše Mile Budak i Ante Pavelić zacrtali - da Srba više nema".

Ona je rekla da je ovaj popis pokazao da je bila istinita njena izjava da je Hrvatska jedina etnički čista država na tlu Evrope, za šta su je iz Hrvatske optužili daje “četnikuša“.

Brnabićeva je rekla da se može očekivati uskoro formiranje nove vlade Srbije u ustavnim rokovima, te dodala da je do sada bilo nemoguće naći dovoljno vremena da se formira vlada, definišu njeni prioriteti, da ona napravi ekspoze, jer je bilo prioritetnijih situacija.