latinica  ћирилица
07/10/2022 |  10:02 ⇒ 11:19 | Autor: SRNA

Otvorena izložba o svetim novomučenicima jasenovačkim

Izložba radova "Sveti novomučenici jasenovački u svjetlosti vaskrsenja", na kojoj su na simboličan način predstavljena stradanja i patnja jasenovačkih žrtava, otvorena je u Muzeju Hercegovine u Trebinju.
Otvorena izložba u Trebinju - Foto: SRNA
Otvorena izložba u TrebinjuFoto: SRNA

Izložba, koja je otvorena sinoć, sastoji se od umjetničkih radova monahinje Marije Antić iz srpskog pravoslavnog Manastira rođenja Svetog Јovana Krstitelja u Eparhiji pakračko-slavonskoj, koji je podignut na mjestu nekadašnjeg logora u Јasenovcu.

Slađana Gajić, predsjednik Udruženja građana "Mostovi" Trebinje, koje je organizator izložbe, rekla je da su predstavljena 23 rada, od kojih su neki crteži, a neki kombinacija akvarela i tuša sa zlatom.

- Cilj izložbe je da se njeguje kultura sjećanja i da nikada ne zaboravimo ono što nam se desilo. Da oprostimo moramo, a zaboraviti nikako - istakla je Gajićeva.

Otac Teofil iz manastira Tvrdoš rekao je da je monahinja Marija na čudesan način, molitvenom i monaškom radošću, uspjela da prikaže ono za šta 80 godina pokušavaju da se nađu prave riječi o tome šta se desilo u Јasenovcu.

-Moj lični doživljaj izložbe je da je monahinja Marija uspjela da nađe pravi ključ kako da se na pravi način vratimo jasenovačkim mučenicima, da ih ne zaboravimo i da imamo jednu vaskršnju radost kad se sjetimo njih - rekao je otac Teofil.

Radovi su većinom nastali po uzoru na srpsku i rusku ikonopisačku tradiciju i na snažan i simboličan način podsjećaju na stradanja i patnju jasenovačkih žrtava.

Izložba će biti otvorena do kraja oktobra.