latinica  ћирилица
07/10/2022 |  10:59 ⇒ 19:56 | Autor: RTRS

CIK BiH: Rano za prigovore i žalbe (VIDEO)

Zbog neizvršavanja zakonskih obaveza biračkih odbora sa skoro 16 odsto redovnih biračkih mjesta Centralna izborna komisija BiH je bila spriječena da javnosti u roku od 24 časa prezentuje izborne rezultate za pojedine organe vlasti, izjavio je predsjednik CIK-a BiH Suad Arnautović na konferenciji za novinare.
CIK pres - Foto: Screenshot
CIK presFoto: Screenshot

Arnautović je istakao da je "zbog njihovog nerada veliki teret pao na opštinske i gradske izborne komisije u BiH". 

- Nakon što od biračkih odbora dobije svu dokumentaciju i materijale za izbore, opštinska izborna komisija utvrđuje objedinjene zbirne rezultate glasanja provedenog na teritoriji te opštine za organe na svim nivoima vlasti za koje su provedeni izbori. O tome sastavlja zapisnik koji se podnosi CIK-u u roku od 24 časa nakon zatvaranja biračkih mjesta - rekao je Arnautović. 

Arnautović je okrivio biračke odbore za kašnjenje rezultata.

- Bitnije im je bilo izvijestiti stranke nego nas - rekao je Arnautović.

Arnautović je objasnio da "ukoliko OIK ili GIK nisu u mogućnosti da pravilno utvrde rezultate za pojedina biračka mjesta i nivoe vlasti, podnose zahtjev CIK-u za otvaranje vreća i brojanje glasova". 

- Rok je da se i ta aktivnost okonča trećeg dana od izbora do 19.00 časova. I taj rok nije ispoštovan jer je bilo previše biračkih mjesta za koje nije bilo moguće utvrditi izborne rezultate - naveo je Arnautović.

Iz CIK-a navode da su zahtjevi opozicije iz Srpske preuranjeni jer zvanični rezultati još nisu objavljeni.

- Komisija u ovom trenutku objavljuje preliminarne izborne rezultate, na koje nije moguće podnositi prigovor, žalbe ili zahtjev za ponovno brojanje. Kada objedinimo rezultate glasanja sa redovnih biračkih mjesta sa rezultatima iz Glavnog centra za brojanje - tada CIK donosi odluku o utvrđivanju i objavljivanju izbornih rezultata, na koje će biti moguće uložiti prigovor ili žalbu u roku od dva dana od dana donošenja odluke, odnosno u roku od tri dana je dozvoljeno podnošenje zahtjeva za ponovljeno glasanje", rekao je Arnautović.

On je napomenuo da je tako određeno Izbornim zakonom BiH.