latinica  ћирилица
07/10/2022 |  10:59 | Autor: SRNA

Karan: Štab za organizaciju protesta nije u Srpskoj nego u inostranstvu

Štab za organizaciju protesta opozicije u Banjaluci nije u Republici Srpskoj, nego u inostranstvu, i aktuelna vlast treba da se aktivno i svakodnevno bavi raskrinkavanjem njihovih prljavih namjera i upozori javnost i preduzme mjere prema svima koji rade na raspirivanju sukoba i nereda, izjavio je stručnjak za bezbjednost Ljuban Karan.
Ljuban Karan - Foto: Screenshot/YouTube
Ljuban KaranFoto: Screenshot/YouTube

On je za Srnu naveo da sinoćnja dešavanja, čiji su akteri najavili moguću "građansku neposlušnost i blokadu saobraćajnica" u Republici Srpskoj, idu po scenariju obojene revolucije, kakav je već viđen u svijetu.

Prema njegovim riječima, nije dobro da vlast Republike Srpske u ovom trenutku računa na svijest naroda jer je scenario kod pripreme svake obojene revolucije takav da se narod drži u zabludi, da bude do neke mjere naelektrisan i ljut na vlast.

- To je scenario koji se uvek, pa i sad podstiče. Tako da te stvari moraju da se spreče na vreme od strane aktuelne vlasti, inače vrlo brzo mogu da izmaknu kontroli, zato što strani faktor stoji iza toga i on analizira, planira i podstiče svaku aktivnost izvođača - rekao je Karan.

Karan je upozorio da je, kao i kod svih obojenih revolucija, u igri veliki novac, zbog čega država mora da drži pod kontrolom sve što u ovom trenutku podriva državnost ili samostalnost Republike Srpske.

- Јednostavno, ne sme se dozvoliti nekakva eskalacija sukoba, što je krajnji cilj - smatra Karan.

Karan je uvjeren da opoziciji, koja je okupljena oko Јelene Trivić, i nije bio cilj da ona stvarno pobijedi u trci za predsjednika Republike Srpske već upravo eskalacija sukoba.

- Јer šta bi oni postigli i da su osvojili izbore za predsednika kada je SNSD nadmoćno pobedio? Oni ne bi mogli da urade neke velike zloupotrebe i štete, ali ovako mogu da postignu cilj više nego da su osvojili izbore - ako vlast u Republici Srpskoj ne bude dovoljno oprezna i ako ne bude imala snage da to spreči - rekao je Karan.

Prema njegovim riječima, svaka nestabilnost u Republici Srpskoj narušava i stabilnost Srbije, koja prema Srpskoj ima i moralne obaveze i one preuzete Dejtonskim sporazumom.

On je ukazao da Srbija nikada neće dozvoliti gašenje i ugrožavanje Republike Srpske, ali ne može da uređuje stvari u Srpskoj.

- Na to nema ni pravo. Vlast u Republici Srpskoj mora da poduzme pametne, razborite i neophodne korake da se ne dogodi destabilizacija Republike u onom drastičnom smislu - napomenuo je Karan.

Opozicione partije Republike Srpske sinoć su u Banjaluci održale protest zbog nezadovoljstva izbornim rezultatima, a neki od aktera su najavili moguću blokadu saobraćajnica i građansku neposlušnost.